Kırsal Kalkınma ve Turizm Tanıtım Sonuç Odaklı Programı

Ajansımız, bölgemizde yenilikçi ve sürdürülebilir bir bakış açısıyla kırsal bölgelerin refah seviyesinin arttırılmasını, kır-kent gelişmişlik dengesinin kurulmasını ve kırsal alandan elde edilen gelirlerin çeşitlendirilerek artırılmasını hedeflemektedir. Ayrıca, bölge turizminin mevcut değerlerinin ve potansiyelinin markalaştırarak tanıtılmasını, turizm faaliyetlerinin on iki aya yayılmasını, turizmden elde edilen gelirlerin artırılmasını ve bölgeye turizm yatırımlarının çekilmesini amaçlamaktadır.

Ülkemizde sanayi üretiminin önemli merkezlerinden olan bölgemiz, sanayinin yanında tarım ve turizmde de öne çıkmaktadır. Zengin bitki örtüsü çeşitliliği, orman ve su varlıkları ve verimli toprakları sayesinde sahip olduğu potansiyel ve yapılan yatırımlar ile domates, marul, şeftali, şerbetçiotu gibi birçok tarımsal ürünün üretiminde ilk sıralarda yer almaktadır. Ayrıca üretilen ürünlerin işlenmesi ve marka-tescil faaliyetleri de etkin bir şekilde devam etmektedir. Turizmde ise kültür, doğa, tarih gibi zenginliklerini değerlendirerek sağlık, termal, kamp, kış, kültür, doğa ve inanç turizmi gibi alanlarda yurt içi ve yurt dışından gelen turistleri cezbeder hale gelmiştir.

Bölgemiz, Osmanlı Devleti’nin kurulduğu Bilecik’e ve ilk başkenti Bursa’ya; kış, doğa ve kongre turizminin önemli merkezlerinden Uludağ’a; müzeleri ve kültürel etkinlikleriyle öne çıkan Eskişehir’e; kampçıların odağındaki orman, gölet ve kamp alanlarına ev sahipliği yapmaktadır. Mevcut turizm potansiyellerinin (ev pansiyonculuğu, yayla evleri, kamp vb.)  geliştirilmesi ve ilçeler arası etkileşimin artırılması, bölge içi sosyo-ekonomik gelişmişlik farklarını azaltıcı etkide bulunacaktır.

Bilecik’in göletler diyarı olarak bilinen Pazaryeri ilçesindeki en ünlü göletlerden olan Bozcaarmut Göleti, özellikle hafta sonlarında çevredeki büyükşehirlerden, kampçı, fotoğrafçı ve günübirlik ziyaretçi akınına uğramaktadır.
Bilecik’in göletler diyarı olarak bilinen Pazaryeri ilçesindeki en ünlü göletlerden olan Bozcaarmut Göleti, özellikle hafta sonlarında çevredeki büyükşehirlerden, kampçı, fotoğrafçı ve günübirlik ziyaretçi akınına uğramaktadır.

Son yıllarda bölgemizdeki büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısı ile bu hayvanlardan elde edilen süt miktarında artış eğilimi bulunmaktadır. Tarımsal üretimde katma değerin artırılması ve hayvancılık potansiyelinin geliştirilmesi bölge ekonomisine ciddi katkı sağlamaktadır. Akıllı tarım ve hayvancılık uygulamalarına yönelik denemelerin çoğalması, çiftçilerin verimli üretim konusunda bilinçlendirilmesi ve verilen destekler sayesinde örtü altı tarımda üretilen ürün miktarında da önemli bir artış gözlemlenmektedir. Ayrıca 26 adet yöresel ve coğrafi işaretli ürün tescillenmiş olup bu ürünlerin satışı ve pazarlanması için kırsal alanlarda faaliyet gösteren kuruluşların etkinlikleri Ajansımız destekleri ile günden güne artmaktadır.

TR41 Bölgesinde Kırsal Kalkınma ve Turizm

Yaklaşık 4,2 milyonluk nüfusa sahip TR41 Bölgesi, aynı zamanda çevresindeki 40 milyonluk nüfusun ortasında ve geçiş güzergahında yer almaktadır.

Ulusal ve uluslararası insan hareketliliğinin yoğun olduğu bir coğrafyada yer alan bölgemiz, sahip olduğu doğal, kültürel, dini ve tarihi değerlerini bu hedef pazarlara tanıtarak turizmden daha fazla pay almak adına ciddi bir potansiyel taşımaktadır.

Bilecik ilindeki gölet ve ormanlar ile Harmankaya Kanyonunun çevresinde kamp-karavan alanları, Eskişehir ilinde doğa ve ekstrem sporlara uygun alanlar gelişmeye açık olup; Bursa ilinde ise kış, termal, kongre, sağlık ve kültür turizmine yönelik ilave yatırımlar yapılabilir.

Meyve, sebze, tarla bitkileri, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, kanatlı üretimi, süt ve süt ürünleri ve bu ürünlerin işlenmesine yönelik oldukça gelişmiş olan Bursa ilinin yanı sıra, bölgemiz illerinden Eskişehir ve Bilecik’in verimli tarım arazileri üretim ve işleme yatırımları adına gelişmeye açıktır.

Ajansımız, bölgede faaliyet göstermeye başladığı 2010 yılından bu yana, bölgede kırsal kalkınmanın ve turizmin geliştirilmesine yönelik çeşitli programlar yürütmüştür. Bu kapsamda 2011-2020 yılları arasında toplam 100’den fazla proje desteklenmiştir.

Bursa’nın Harmancık ilçesinde 2012 ve 2015 yılı proje teklif çağrıları kapsamında yürütülen iki ayrı proje ile ilçeye bir adet eko-turizm tesisi kazandırılmıştır. Söz konusu tesiste 14 bungalov ev ve 250 m2 restoranın yanında paintball, dağ bisikletleri, yürüyüş parkurları ve ATV gezileri gibi aktiviteler ile macera parkı yer almaktadır. Kurulan bu tesis beklenenin üzerinde bir performans göstermiş ve nüfusu 6.145 kişi (2020) olan ilçeyi, sadece 2019 yılında 100.000’den fazla kişi ziyaret etmiştir.

Eskişehir’de yürütülen “Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Tohumluk Temizleme ve Paketleme Ünitesinin Modernizasyonu” projesi kapsamında modernize edilen tohumluk temizleme ve paketleme üniteleri ile bölge ve ülke üreticilerine halihazırda verilen hizmetin kalitesi ve çeşitliliği artırılmış, kaliteli ve verimli sertifikalı tohumlukta ise hizmetin devamlılığı sağlanmıştır. Ayrıca sertifikalı tohum kullanımının yaygınlaştırılması için proje kapsamında üreticilere eğitimler verilmiştir.

Bilecik ilinde kırsal kalkınma ve turizm odağında birçok proje ve faaliyet desteği sağlanarak katkıda bulunulmuştur. Bunlar arasından Osmaneli Belediyesi’nin Hisarcık-Beşevler Yaş Meyve Sebze İşleme ve Paketleme Tesisi projesi ile ilçede işgücüne katılmak isteyen kadınlara istihdam sağlanmıştır. Bu tesiste salça, ayva ve nar lokumu, ayva, şeftali ve süt reçeli, ayva pekmezi ve kabak tatlısı üretilmektedir. Ayrıca coğrafi işaretli bir ürün olan Osmaneli Ayva Lokumu’nun ihracatına da başlanmıştır.

Türkiye ve dünya pazarına yönelik süt ve süt ürünleri üreten birçok büyük firma, Bursa’da faaliyet göstermektedir. 

Bilecik, örtü altı üretimin gelişmesiyle Türkiye’de kıvırcık marul üretiminde 1. sıraya yerleşmiştir.

Bursa, Karacabey ve Mustafakemalpaşa Ovaları, Türkiye’de salçalık domatesin en fazla üretildiği alanlardır.

Türkiye’de kış turizminin en önemli ve en köklü merkezi olan ve 2019-2020 sezonunda 1.1 milyondan fazla ziyaretçi ağırlayan Uludağ’a, Bursa şehir merkezinden teleferik ve karayoluyla erişim sağlanabilmektedir.

Eskişehir’in Osmanlı sivil mimari örneklerinin canlı bir şekilde korunarak yaşatıldığı Odunpazarı ilçesi, geleneksel ve modern sanat etkinliklerine ev sahipliği yapmanın yanında, Anadolu ve Kırım mutfaklarına ait lezzetlerin tadılabileceği bir turizm destinasyonudur.

Osmanlı Devletinin kurucusu Osman Gazi’nin babası Ertuğrul Gazi’nin türbesi gibi birçok tarihi mekanı barındıran ve 740 yıldır Yörük Şenlikleri’ne ev sahipliği yapan Söğüt  ilçesini, yılda yaklaşık 1.5 milyon yerli ve yabancı turist ziyaret etmektedir.