Bursa Valiliği AB ve Dış İlişkiler Merkezi’nin gerçekleştirdiği ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’nın (BEBKA) desteklediği Menşei Bursa Projesi kapsamında gerçekleştirilen Bursa Gastronomi Festivali 16-17 Kasım 2013 tarihlerinde Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.
Bursa ile özdeşleşmiş 6 yöresel ürünün (Siyah İncir, Şeftali, Armut, Kestane, Zeytin ve İnegöl Köftesi) tanıtımının da yapıldığı festivalde Bursa Aşçılar Derneği Başkanı Reşat Kahrıman’ın konuşmasıyla başladı. Kahrıman “Bursa Aşçılar Derneği olarak böyle bir organizasyonda bulunmak bizim için büyük gurur sebebi. Düzenlediğimiz etkinliklerin amacı güzel Bursa’mızın sahip olduğu değerleri, yemek kültürünü öne çıkarmak ve kendine has lezzetlerini tanıtarak gelecek nesillere aktarmak” dedi.
ZENGİN LEZZET KÜLTÜRÜ GÖZLER ÖNÜNDE
Bursa’yı ulusal ve uluslararası alanda tanıtmak için yola çıktıklarını belirten Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta gastro-turizm alanında Bursa’nın bir numara olması gerektiğini belirtti. Usta “Bu festival Bursa’nın zengin lezzet kültürünü gözler önüne seriyor. 2 gün sürecek olan Bursa Gastronomi Festivali, yetenekli genç aşçıları, usta şefleri ve dünyaca tanınmış yemek ustalarını bir araya getiriyor. Festivalimizde yöresel ürünlerden ilginç yemekler yapılırken çeşitli yarışmalar düzenleniyor” dedi.
BURSA DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKIYOR
Bursa ile özdeşleşmiş ürünlerin 2 gün boyunca tanıtıldığı ‘Bursa Gastronomi Festivali’ Hilton Otel’de gerçekleştirilen gala yemeğiyle son buldu. Vali Münir Karaloğlu gecede yaptığı konuşmasında, “İki gündür Bursa’mıza renk katan önemli bir etkinliğin final gecesindeyiz. Bu çalışmaların amacı maksadı öncelikle menşei Bursa projesi ile Bursa’mızın değerlerine coğrafi işaret alarak onları koruma altına almak, onları daha bilinir kılmak, onların ticari değerlerini arttırmak hedeflenmişti. Bugün ilçe stantlarını gezerken gördüm ki her ilçe kendi değerine sahip çıkıyor. Bu gösteriyor ki menşei Bursa projesi şu anda hedefine yaklaşmış durumdadır.”
BURSA TURİZMİNE DESTEK
Bursa Valiliğinin hazırladığı ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’nın (BEBKA) 2012 Turizm Tanıtım Mali Destek Programı kapsamında desteklediği Bursa Gastronomi Festivali’nde 150 Turizm Meslek Lisesi öğrencisi ve 110 profesyonel şef gerçekleştirilen yarışmalarda hünerlerini sergiledi. Festivalde 17 ilçe kaymakamlığı ve 20 özel firma da ürünlerini sergileme imkânı buldu.