Türkiye’nin kalkınmasıyla ilgili yapılması öngörülen temel tercihler ve izlenecek stratejiler konusunda bölgelerdeki yerel paydaşların katkılarının alındığı 11. Kalkınma Planı İl Toplantıları kapsamında, Bursalıların görüşleri alındı.
11. Kalkınma Planı Bursa İl Toplantısı, Bursa Ticaret Sanayi Odası (BTSO) Çok Amaçlı Salonu’nda yapıldı.
Bursa Valiliği’nin koordinasyonunda Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından gerçekleştirilen toplantıya; Bursa Vali Yardımcısı Yunus Fatih Kadiroğlu, BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, BTSO Genel Sekreteri Okay Civelek’in yanı sıra diğer ilgililer katıldı.
Programın açılışında konuşan ve toplantının amacı hakkında bilgiler veren BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, “11. Kalkınma Planı hazırlıkları çerçevesinde kamu kesimi, özel kesim, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları ile diğer yerel paydaşlarımızın toplumsal ve ekonomik hayata katılımı konusunda görüşlerini alabilmek için burada toplanmış bulunmaktayız” dedi.
Gerim, “43 ihtisas komisyonu, 32 çalışma grubu oluşturuldu”
Kalkınma Planı’nın katılımcı bir biçimde hazırlanması adına Kalkınma Bakanlığı’nın 43 özel ihtisas komisyonu ve 32 çalışma grubu oluşturduğunu hatırlatan Gerim, “Her ilde Kalkınma Ajansları koordinasyonunda yapılacak il toplantılarıyla birlikte çeşitli sektör ve temalardaki konuların derinlemesine tartışılarak öneriler geliştirilmesi amaçlanmıştır. 11. Kalkınma Planı’nda stratejik tercihlerin daha odaklı ve isabetli yapılabilmesi için toplumun her kesiminin görüşlerinin alınması önem arz etmektedir. Bu nedenle odak grupların yanı sıra il düzeyinde yürütülecek çalışmalarda mümkün olduğunca geniş bir paydaş tabanına ulaşma ve paydaşların ekonomik, sosyal ve kurumsal yönleriyle dengeli temsili esas alınmıştır. Özellikle kadın ve gençlere yönelik oturumlarla kadın ve gençlerin istihdamı, girişimciliğinin artırılması ve sosyal hayata katılımı üzerine stratejiler belirlenecektir” dedi.
“Hedefleri daha da ileriye taşıyacak”
Bursa Vali Yardımcısı Yunus Fatih Kadiroğlu da ulusal kalkınma planlarında, toplumun her kesiminden katkı alınmasının, planın kapsayıcı olması açısından önem arz ettiğini söyledi. Kadiroğlu, “Plan kapsamında, ülkemizin geleceğine dair amaç ve fikir birliğine ulaşılabilmesi, plan hedeflerinin toplumun tüm kesimlerince sahiplenilerek hayata geçirilebilmesi için On Birinci Kalkınma Planı hazırlıklarına mümkün olduğunca geniş bir katılım sağlanması büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle 81 ilimizde yerel paydaşlara yönelik toplantılar düzenlenmektedir” diye konuştu.
11. Kalkınma Planı’nın, 2023 vizyonu doğrultusunda ülkenin kalkınma hedeflerini daha da ileriye taşıyacağını inandığını belirten Kadiroğlu, “Yeni kalkınma planı, ülke olarak odaklanacağımız kritik önemdeki yapısal dönüşüm alanlarını ve bunlara ilişkin hedef ve stratejileri de ortaya koyacak temel politika belgesi olacaktır. Ülkemizin potansiyelini, bölgesel dinamikleri ve insanımızın yeteneklerini harekete geçirerek kalkınma sürecinin hızlandırılması amacıyla planlama önemlidir. Kalkınma planlarıyla, yeniden şekillenen dünya ekonomisinde Türkiye’nin konumunun üst basamaklara çıkarılması hedeflenmektedir” dedi.
Bursalılar öncelikleri belirledi
Yapılan açılış konuşmalarının ardından BEBKA Planlama Birim Başkan Vekili Elif Boz Ulutaş da toplantının içeriği ve işleyişi hakkında bilgiler verdi.
Ulutaş’ın sunumunun ardından katılımcılar gruplar halinde, belirli olan 17 öncelik üzerinde puanlama yaparak, bu öncelikleri 5’e indirdi. Katılımcılar daha sonra, bu 5 önceliğin destekleyici politikaları tespit etti. Bu tespitin ardından katılımcılar gruplar halinde, kendilerine verilen politika konuları üzerinde tartışarak, bunların nasıl hayata geçirilebileceğini dair istişarelerde bulundu.
11.Kalkınma Planı Hazırlık Çalışmaları kapsamında 16 Şubat Cuma günü ise, BTSO Çok Amaçlı Salonu’nda kadınların ve gençlerin katılımıyla, kadının ve gençlerin kalkınmadaki rolünü artırmaya yönelik öncelikler ve tedbirler katılımcılarla birlikte değerlendirilecek.