Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından, Eskişehir Valiliği koordinasyonunda, çizgi film ve animasyon sektörünün ülkemizdeki gelişimine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen 2. Anadolu Animasyon ve Dijital İşler Festivali, Eskişehir’de başladı.
10-11 Mayıs 2016 tarihlerinde Eskişehir Anemon Otelde gerçekleştirilecek olan programın açılışı yoğun katılımla yapıldı. Programa Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Eskişehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Adar, BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci başta olmak üzere ulusal ve uluslararası çok sayıda sektör temsilcisi ile öğrenciler katıldı.
Her yıl gelişen bir festival…
Türk ve yabancı tasarımcılar, sektör duayenleri, yapımcı ve yönetmenler genç yeteneklerle bir araya gelip tecrübelerini paylaşacağı ve çeşitli atölye çalışmaları, ödüllü filmlerin gösterimleri, canlı çizim şovları gibi birbirinden farklı etkinliklerin yapılacağı festivalin açılış konuşmasını BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci yaptı.
Ajans olarak gelişime açık, bölgeye ve ülkeye katma değer sağlayacak sektörlerle ilgili projeler gerçekleştirme amacında olduklarını belirten Değirmenci, bu kapsamda düzenledikleri Anadolu Animasyon ve Dijital İşler Festivali’nin 2.’sini yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Geçen yıl yapılan festivali ilk olmasına rağmen 700 katılımcı 45 film başvuru ile verimli bir şekilde kapadıklarını belirten Değirmenci, bu yıl çok daha güzel bir festival olacağının altını çizdi.
Altyapı merkezinin başarısı…
Animasyon sektörü ile ilgili altyapı, arz ve talep üzerinde çalıştıklarını belirten Değirmenci, Anadolu Üniversite ile birlikte hayata geçirdikleri altyapı merkezinin kısa sürede sektöre çok önemli katma değer sağladığını ifade etti. Değirmenci şunları söyledi: “Çok ciddi bir bütçeyle bir animasyon merkezini hayata geçirmekten ve bu merkezimizin kısa sürede görmüş olduğu ilgiden son derece mutluyuz. Bizler ve sektör için çok önemli bir projeydi. Şu anda televizyonlarda görmüş olduğunuz birçok animasyon filmi için bu merkezimize ait stüdyolar kullanılıyor. Ben tüm animasyon temsilcilerini bu merkezimizi kullanmaya davet ediyorum.”
Değirmenci: Uluslararası arenada var olmalıyız…
Uluslararası alanda da hedefleri olduklarından bahseden Değirmenci sözlerini şöyle noktaladı: “Her yıl daha büyük hedeflerle daha iyi etkinlik ve projelerle geliştirdiğimiz bu festivalle birlikte en önemli çalışmalarımızdan biri de uluslararasılaştırma. Bu anlamda 13-18 Haziran tarihleri arasında Fransa’da yapılacak olan animasyon sektörünün dünyadaki en büyük festivali Annecy Animasyon Festivali’ne katılacağız. Eskişehir’in uluslararası arenadaki tanıtımı amacıyla bu fuarda Eskişehir standı yer alacak.”
Tuna: Dünyada marka olabiliriz…
Değirmenci’nin ardından konuşan Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna da böyle önemli bir etkinliğin gerçekleştirilmesinde Eskişehir Valiliği ile birlikte emekleri bulunan ve başarılı iş birliğine imza atan BEBKA ve Anadolu Üniversitesi’ne teşekkür etti. Animasyon sektörünün günümüz dünyasında devleşen bir ekonomi oluşturduğunu ifade eden Vali Tuna, bilim ve teknolojiyle birlikte sektörün de oldukça gelişim kaydettiğini söyledi. Bu gelişimi takip etmek ve yakalamak için bu festivallerin önemine değinen Vali Tuna şunları ifade etti: “Diğer ülkelerin seviyesine gelebilmemiz için alacak çok mesafemiz var evet ama bu festivallerle ve sektörel anlamda yeni yetişen nesillerle birlikte çok çalışarak bunu yakalayabiliriz. Hatta dünyada animasyon alanında bir marka olabiliriz. İşte bu festival bu yönde atılmış önemli bir adımdır.”
Anadolu Üniversitesi’nde sektörle alakalı eğitim gören öğrencilerin burada pratik yapma ve vizyonunu geliştirme şansı yakalayacağının altını çizen Vali Tuna, 2. Anadolu Animasyon ve Dijital İşler Festivali’nin teorik ile pratiğin birbirini tamamladığı bir etkinlik olduğuna dikkat çekti. Eskişehir’in animasyon sektöründe öncü ve yenilikçi bir il olmasına önemli katkılar sunacağını söyleyen Tuna, animasyon sektörünün ülkemizde sadece çocuklara yönelik yapılmaması gerektiğini de belirtti.
Denis’ten tüyolar…
Açılış konuşmalarının ardından programın ana konuşmacısı olarak konuklara seslenen International Animation Consulting Group Kurucu Ortağı ve aynı zamanda 20 yıllık Walt Disney tecrübesi olan William Bill Denis, Türkiye'de animasyon sektörünün büyümesi için adanmışlık, sabır ve büyük bütçeler ayrılması gerektiğini belirtti.
Denis konuşmasında özetle şunları söyledi: “Yaratıcı sanatlar kar ve iş gücü bakımından önemlidir o sebeple animasyon sektörüne gerekli altyapıyı ayırıp sabırla çalışılırsa sektör Türkiye'de gözle görülür bir büyüme gösterecektir. Bu süreçte tanıtım yapılmasının yanı sıra bu işin merkezi olan Los Angeles’te ülkeyi temsilen bir ofis açılması gerektiğini düşünüyorum. Animasyon sektörüne yatırım yapmaktan korkmayın çünkü sektör 3 yıl içinde yüzde yüz oranda geri dönecektir.”
Sunumunun ardından Denis katılımcıların sorularını cevapladı. Daha sonra festivalin panel, konferans ve gösteri bölümü başladı.
Bu bölümde “Yüksek Teknolojili Sektörlerde Bir İletişim Aracı olarak Animasyon”, “Sanal Gerçeklik Uygulamalarında Yeni Atılımlar”, Reklamcılık Sektöründe Animasyon Karakterlerin İletişimde Başarısı”, “Senaryo Yazım Atölyesi”, “Kötü Kedi Şerafettin Gösterimi ve Yönetmenler İle Söyleşi” konu başlıklarında panel, konferans ve gösterimler gün boyunca devam etti.
2. gün de dopdolu…
Festivalin 2. günün de yine ulusal ve uluslararası başarılara imza atmış animasyon sektörünün önde gelen isimlerinin söyleşileri yer alacak. Ayrıca festivalde Deck 2 stüdyodan daha önce Paris’in 3 boyutlu haritasını karakalem çizen Thomas Dartıgues özel bir çizim performansı ile Eskişehir’in silüetini çizimini gerçekleştirecek.
2004 Oscar Adayı Kısa Animasyon Film Gopher Broke’un yapım aşamalarını ve hikayesini anlatmak üzere yapım ekibinde yer alan Türk animasyon sanatçısı Cemre Özkurt’un da konuklarla buluşacağı festival 2. Anadolu Animasyon Yarışması Ödül Töreni ile sona erecek.