TÜRKİYE’NİN ANİMASYON ÜSSÜ: ESKİŞEHİR
Başta Eskişehir olmak üzere, TR41 bölgesindeki animasyon sektörünün ulusal ve uluslararası alanda tanınırlığını ve rekabet edebilirliğini artırmak ve bölgedeki sektör potansiyeline dikkat çekmek amacı ile Eskişehir Valiliği koordinasyonunda, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından düzenlenecek 3. Anadolu Animasyon Film Yarışması ile 3. Anadolu Animasyon ve Dijital İşler Festivali’nin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.
Eskişehir Tasigo Otel’de düzenlenen toplantıya, Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, Bilecik Valisi Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mefail Ateş, Bilecik İl Genel Meclisi Başkanı Oğuz Sertler ile BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim katıldı.
Toplantının açılışında konuşan BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, bu sene üçüncü kez gerçekleştirilecek 3. Anadolu Animasyon ve Dijital İşler Festivali hakkında bilgi verdi.
Gerim, “Kültür ve sanat göstergelerinde Eskişehir’in ülkemizde öne çıkan ve bu anlamda marka kent olma yolunda emin adımlarla ilerleyen bir şehirdir. Birçok unsur Eskişehir’in animasyon alanındaki potansiyelini ortaya çıkarıyor. BEBKA olarak, sektörün altyapı olanaklarını ve insan kaynaklarını geliştirmek, girişimciliği ve rekabeti artırmak, Eskişehir’in ülkemizin animasyon üssü olmasına katkı sağlamak adına sektördeki bu tarz çalışmaları hızlandıracağız” dedi.
3. Anadolu Animasyon ve Dijital İşler Festivali kapsamında düzenlenen 3. Anadolu Animasyon Film Yarışması’na başvuruların 1 Aralık 2017’ye kadar devam edeceğini hatırlatan BEBKA Genel Sekreteri Gerim, 12-13 Aralık tarihlerinde düzenlenecek festivalin Eskişehir’de gerçekleştirileceğini söyledi.
Sektörde 16 Milyar Dolarlık bir hacim var
Anadolu Animasyon ve Dijital İşler Festivali ve yarışmasının ilk iki yılında dereceye giren eserlerin gösteriminden sonra yapılan açılış konuşmaları bölümünde konuşan Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Eskişehir’in animasyon ve çizgi film sektörünün merkezi konumunda olduğunu söyledi. Güler, “Bu işi gelecekte daha iyi noktalara getirecek olanlar sizlersiniz. İlla fabrikalar kurmak, üretim yapmak, tesis kurmak değil. Animasyondaki gelişmeleri takip ediyorsunuzdur. Günümüzde şuan 16 Milyar Dolar civarında bir hacim var, 2022 planlaması 22 Milyar Dolar. Bizler sizlerin önünü açacağız, altyapınızı sağlayacağız. Anadolu Üniversitesi, sürekli bu hizmeti veriyor” diye konuştu.
ETO Başkanı Metin Güler, BEBKA desteğiyle Eskişehir Kuluçka ve İnovasyon Merkezi’ni kurarak, özellikle animasyon ve dijital işler alanında girişimciliği geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Rektör Gündoğan, “30 yıldır nitelikli insan kaynağı yetiştiriyoruz”
Tanıtım ve basın toplantısına katılan Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan da, Anadolu Üniversitesi’nin animasyon sektörüne yaklaşık 30 yıldır nitelikli insan kaynağı yetiştiren bir eğitim kurumu olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Gündoğan, “2015 yılında BEBKA tarafından da desteklenen Animasyon Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nin Anadolu Üniversitesi bünyesinde kuruldu. Bu merkezden animasyon stüdyoları ve öğrenciler de faydalanabilmektedir. BEBKA’nın bugüne kadar animasyon sektörüne gösterdiği ilgi ve üniversitemize verdiği destekten dolayı teşekkür ederim” dedi.
Büyükerşen, “Eskişehir elindeki bu şansı kaçırmamalı”
“Aslında ben 30 yıl önce gördüğüm bir rüyanın tekrarını burada izliyorum” diyen Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen şunları söyledi:
“BEBKA Yönetim Kurulu üyesi olarak bugüne kadar altına imza attığımız, teşvik ettiğimiz pek çok proje var şüphesiz. İçlerinde faydalı olanlar olmuştur ama en isabetli olanlardan birisi hangisi derseniz, animasyon sektörüne yapılan yatırımdır diye düşünüyorum. Altın yumurtlayan tavuk gözüyle de bakabilirsiniz bu alana. Kısacası Eskişehir bu şansı elinden kaçırmamalı. Türkiye’nin zaten ilk çizgi film eğitimi veren, ilk karikatür dersi olan güzel sanatlar fakültesinin olduğu bir şehir. Biz bu ayrıcalığı unutmamalıyız.”
Vali Çakacak, “Dünyanın gündeminde bu konu var”
Animasyon endüstrisinin devleşen bir ekonomi haline geldiğini ve öne çıkan dünya ülkelerinin gündeminde bu konunun olduğuna dikkat çeken Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak şöyle konuştu:
“2016 yılında dünya pazar hacmi yaklaşık 270 milyar dolar olan sektörde, ülkemiz 75 milyon dolarlık pazar hacmi ile yer almaktadır. Emek yoğun, üretim ve zaman maliyetleri yüksek, nitelikli işgücü gerektiren animasyon filmlerinin toplam film endüstrisi içindeki payı yüzde 15 olup, dünya genelinde görsel ve işitsel endüstrideki payı ise yüzde 25’tir. Özellikle ABD, Kanada, Avrupa ve bazı Uzakdoğu ülkelerine önemli katkılar sağlayan sektör, ülkemizde de dikkatleri üzerine çekmeye başlamıştır. Ülkemiz 10. Kalkınma Planında ve 65. Hükümet Programında da tarihimizin önemli şahsiyetleri ve olayları ile masal kahramanlarının belgesel, dizi ve çizgi filmlere dönüştürülerek tanıtımının yapılmasının destekleneceği ve çocuklarımızın sevebilecekleri ve sorumlu birer birey olarak yetişmelerini sağlayacak içeriğe sahip bilgisayar oyunlarının ve animasyonların üretilmesini teşvik edileceği açık olarak ifade edilmiştir.”
Eskişehir’in, animasyon ve dijital işler alanında sektöre nitelikli insan kazandırmayı yıllardır sürdüren bir şehir olduğunu belirten Vali Çakacak, “Bu gelişmeler ışında Eskişehir özelinde baktığımızda; sahip olduğumuz Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, animasyon ve dijital işler alanında bölüm öğrencilerine ev sahipliği yapmakta ve nitelikli işgücüne önemli katkılar sağlamaktadır” dedi.
Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile Osmangazi Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi öğrencilerinin katıldıkları toplantıda yapılan konuşmaların ardından, 3. Anadolu Animasyon Film Yarışması ile 3. Anadolu Animasyon ve Dijital İşler Festivali sunumu yapılırken, BEBKA tarafından hazırlanan Animasyon Sektör Raporu ışığında güncel veriler katılımcılarla paylaşıldı.