Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından Anadolu Üniversitesi ARİNKOM Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) iş birliği ile düzenlenen ve 18 Haziran’a kadar başvuru alınacak olan Teknoloji Odaklı Hızlandırıcı Programı/TechUP Eskişehir 2018’in lansmanı yapıldı.
TechUP Eskişehir 2018’in açılış toplantısı, Anadolu Üniversitesi Öğrenci Merkezi Salon 2016’da yapıldı.
Açılış toplantısına; Eskişehir Valisi ve BEBKA Yönetim Kurulu Üyesi Özdemir Çakacak, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim’in yanı sıra girişimci adayları ve diğer davetliler katıldı.
Toplantının açılışında konuşan BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, BEBKA’nın, yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, sürdürülebilirliğini sağlamak adına çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.
Katma değerin yükseltilmesi, taleplere hızlı cevap verebilen teknolojilerin üretim süreçlerine adapte edilmesi, firmaların araştırma, geliştirme ve süreç yenilikleri faaliyetlerine önem vermesinin, işletmelerin sürdürebilirliklerini sağlamaları açısından kritik öneme sahip olduğunu hatırlatan Gerim, “BEBKA, TechUP programı ile teknoloji tabanlı üretim yapan işletmelere destek vererek, TÜBİTAK, KOSGEB ve benzeri desteklerle belirli bir aşamaya gelmiş ancak beklenen sıçrama için bir hızlandırıcıya ihtiyaç duyan firmaları yoğun bir programa almaktadır. Geçtiğimiz yıl Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi ARİNKOM TTO ile birlikte yürüttüğümüz programa alınan firmaların teknoloji olgunluk seviyesi orta ve üst düzeydedir. Programın sonunda girişimci firmalar 24 saat eğitim ve 157 saat mentorluk hizmeti almıştır. Program sonundaki Girişimci – Yatırımcı Buluşmasında yatırımcılara projelerini sunan girişimcilerin halen yatırımcı görüşmeleri devam etmektedir” dedi.
Global yatırımcılarla buluşacaklar
BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, Sonuç Odaklı Programlar kapsamında 2018 yılında ve gelecek dönemde hem Eskişehir hem Bursa’da uygulanacak TechUP programlarında başarı sağlayan girişimcilerin, yurt içi ve yurt dışındaki yatırımcılar ile buluşmalarını sağlamak üzere faaliyetlerimiz devam edeceğini sözlerine ekledi.
Rektör Gündoğan, girişimciliğin önemine vurgu yaptı
Tanıtım toplantısına katılan ve burada bir konuşma yapan Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, girişimciliğin, girişimciliğin ülkenin hedeflerine ulaşmasındaki rolü ve katma değerli ürün üretiminin ne denli önemli olduğuna işaret etti. Gençlerin, risk alarak hayallerinin peşinden gitmesini istediklerini belirten Prof. Dr. Gündoğan, programın hayata geçmesinde katkısı bulunan kurumlara teşekkür etti.
Eskişehir rekabet gücü yüksek bir şehir
Eskişehir’in, pek çok sektörde rekabet gücü yüksek bir şehir olduğuna dikkat çeken Vali Özdemir Çakacak ise bu gücün ve potansiyelin artarak devam etmesi gerektiğini, bu gibi programlarla bunun desteklenmesinin önemli olduğunu kaydetti.
TÜİK 2017 Dış Ticaret Verilerine göre Eskişehir’in, dış ticaret fazlası verdiğine dikkat çeken Vali Çakacak, “2017 yılı verilerine göre Eskişehir 26 adet patent tescili ile Türkiye genelinde 10. Sırada yer almaktadır. Eskişehir Mart 2018 sonu itibariyle 16 adet Ar-Ge merkezi ile Türkiye’de 9. sırada olmakla birlikte Eskişehir’de havacılık, raylı sistemler ve makine-metal sektörlerinde Ar-Ge merkezi sayısı potansiyelin altında kalmıştır. İlimizde bu sektörlerde ihracat gerçekleştiren toplam firma sayısı 70 olmasına rağmen, sadece 5 tanesinde Ar-Ge merkezi bulunmaktadır. Bununla birlikte, Türkiye’nin ileri teknoloji ürünleri ihracatının toplam ihracat içerisindeki payı yüzde 3,5 iken Eskişehir’in, yüksek teknoloji ürünleri ihracatının toplam ihracat içerisindeki payı yüzde 15’tir. Bu bağlamda Eskişehir, Türkiye’de ilk sırada bulunmaktadır” diye konuştu.
Girişimcileri önemli fırsatlar bekliyor
Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak sözlerine şöyle devam etti: “Yeni kurulan erken dönem firmalarda görülen kronik sorunlar çoğunlukla işletme körlüğü ve büyüme için ihtiyaç duyulan yatırımı alamamaktır. Bu firmalar çoğunlukla belli bir teknik alanda uzman olan ancak işletmenin yürütülmesinde yetersiz olan az sayıda personele sahip olmaktadır TechUP Programı sayesinde firmalar alanında tecrübeli mentorlar tarafından danışmanlık alarak işletme körlüğünü yenmekte ayrıca girişimci-yatırımcı buluşmaları ve mentorların sunduğu network sayesinde yatırım alma fırsatı elde etmektedir”
Yapılan açılış konuşmalarının ardından geçtiğimiz yıl düzenlenen programa katılan firmaların temsilcilerine teşekkür plaketleri takdim edildi. Açılış toplantısında ayrıca BEBKA Planlama Birimi Başkan Vekili Elif Boz Ulutaş ve ARİNKOM Teknoloji Transfer Ofisi Teknoloji Transferi Grup Yöneticisi Orkun Başkan tarafından program kapsamında bilgilendirmeler yapıldı.