Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) ile Küçük Orta ve Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) işbirliğiyle Avrupa Birliği (AB) İşletmeler Ağı'nın ve KOBİ’lerin Rekabet Edebilirliği Programı’nın (COSME) tanıtımı yapıldı.
COSME programının, bölgedeki potansiyel faydalanıcılarına ve hedef gruplara tanıtılması, hedef gruplarının bilgi ve bilinç düzeyinin artırılması ve böylelikle de çağrılara başvuruların artırılması amacıyla Bursa’da bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Grand Swiss-Bell Hotel Çelik Palas’ta düzenlenen bilgilendirme toplantısına; Bursa Vali Yardımcısı Yalçın Bulut, KOSGEB Başkan Yardımcısı Ahmet Akdağ, BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim’in yanı sıra çeşitli kamu kurumlarının müdürleri, STK’ların başkan ve temsilcileri ile özel sektör temsilcileri ve diğer ilgililer katıldı.
KOBİ’lerin rekabetçiliğini artırmalıyız
Toplantının açılışında konuşan ve KOBİ’lerin Türkiye ekonomisinin itici gücü olduğuna dikkat çeken BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, “Ülkemizdeki toplam girişim sayısının yüzde 99,8’ini KOBİ’ler oluşturmaktadır. 2017 yılı verilere göre ülke ihracatının yüzde 55,1’ini gerçekleştirmiş olan KOBİ’ler ihracatlarının yüzde 49’unu Avrupa Birliği ülkelerine yapmıştır. KOBİ’ler istihdamın yüzde 73,5’ini, maaş ve ücretlerin yüzde 54,1’ini, cironun yüzde 62’sini üstlenmektedirler. Bu açıdan bakıldığında Türkiye’nin küresel rekabet gücünü artırmanın yolu, ekonomik büyümenin lokomotifi olan KOBİ’lerin rekabetçiliğini artırmaktan geçmektedir” dedi.
2,3 Milyar EURO’luk bütçesi var
KOBİ’lere yönelik ulusal ve yerel kaynakların yanı sıra uluslararası fırsatların da bulunduğunu belirten Gerim, “Bunların en büyüklerinden biri 1 Ocak 2014 – 31 Aralık 2020 döneminde işletmeler ve KOBİ’lerin rekabet edebilirliklerini desteklemek üzere oluşturulmuş 2.3 milyar EURO bütçeli COSME Programı olarak gösterilebilir” diye konuştu.
Hibe döşünü alan 7. ülke Türkiye
Türkiye’nin, COSME Programı kapsamında yaklaşık 10,5 milyon EURO ile en yüksek hibe dönüşünü alan 7’nci ülke olduğunun altını çizen Gerim, programa başladığından bu yana Türkiye’den 46 başvuru olduğunu ve bu başvurular arasından 38 projenin fonlandığını söyledi.
Günümüzde firmaların en önemli problemlerinden birisinin de yurt dışına nasıl açılacaklarını bilememeleri ve kendileri için büyük potansiyel arz eden pazarlardaki ticari ve teknolojik fırsatları kaçırmalarının olduğunun altını çizen Gerim, şöyle konuştu:
“Avrupa İşletmeler Ağı, KOBİ’lerin ve işletmelere sunduğu eşleştirme imkanları sayesinde yurtdışında iş teklifi alabilecekleri ya da sunabilecekleri yeni iş ortakları bulmalarına yardımcı olan Avrupa İşletmeler Ağı’nın bölgemizdeki KOBİ’lerin büyümesine ve böylece bölgemizin kalkınmasına etki edecek önemli bir fırsat olduğu görüşündeyim. Bursa, Eskişehir ve Bilecik illerinin de dahil olduğu bölgede bu ağın faaliyetleri Doğu Marmara Konsorsiyumu tarafından yürütülmektedir. Avrupa İşletmeler Ağı’ndan bölgemizdeki KOBİ'lerin daha fazla faydalanabilmelerine katkı sunmak amacıyla 7 Aralık 2017 tarihinde Ajansımız ve Avrupa İşletmeler Ağı Doğu Marmara Konsorsiyum koordinatörü KOSGEB Bursa arasında işbirliği protokolü imza edilmiştir. BEBKA, Türkiye’deki 26 Kalkınma Ajansı’ndan biri olarak yerel gelişmeyi hızlandırmak, sürdürülebilirliğini sağlamak, bölgeye-özgü kaynakları ve yerel dinamikleri harekete geçirip daha etkin kullanımı ile bölgenin kalkınmasını hızlandırmak için mali ve teknik destekler ve düzenlediği etkinlikler aracılığıyla çalışmalar yürütmektedir.”
AB’nin en büyük çerçeve programlarından biri
Tanıtım toplantısına katılan KOSGEB Başkan Yardımcısı Ahmet Akdağ da COSME’nin, AB’nin en büyük çerçeve programlarından birisi olduğunu söyledi. Program kapsamında 2,3 Milyar Euro bütçesiyle programın önemli bir kaynak sunduğunu belirten Akdağ, “Programın içerisinde 4 tane başlık var. Bu başlıkları bugün biz katılımcılarımızla paylaşacağız. Biz COSME programının ulusal koordinatörlüğünü yürütüyoruz KOSGEB olarak. Ulusal katkı miktarını da bizler ödüyoruz. Bu ve buna benzer etkinliklerde de biz, ödemiş olduğumuz katkı miktarının çok fazlasını ülkemize kazandırmayı hedefliyoruz” dedi.
Tanıtım toplantılarıyla farkındalık oluşturuluyor
Birçok ilde tanıtım toplantısı yapıldığını hatırlatan Akdağ, “Yerel paydaşlarımızla, üniversitelerimizle, akademisyenlerimizle, STK’larımızla paylaşmış olduk. Bugün de BEBKA işbirliği ile Bursa’da bu etkinliğimizi yapıyoruz. Bu etkinlik sonrasında ciddi bir farkındalık oluşturmuş olacağız bölgemizde ve bu tip AB projelerine olan yatırımlarımız artırıldığı gibi, daha fazla katkıyı ülkemize çekebilmesinde hayırlı bir etkinlik olacaktır” diye konuştu.
KOBİ’ler ekonominin en önemli hücreleri
COSME Tanıtım Programı açılışına katılan Vali Yardımcısı Yalçın Bulut da KOBİ’lerin ülke ekonomisindeki önemine ve yerine dikkat çeken bir konuşma yaptı. KOBİ’lerin oldukça önemli vazifeleri yerine getirdiklerini ve KOBİ’lerin ekonominin olmazsa olmazı olduğunu belirten Bulut, “KOBİ’ler, o büyük ekonominin en önemli hücreleridir. Ben KOBİ’leri bu şekilde görüyorum” dedi. Vali Yardımcısı Bulut, gerek yerel gerekse de ulusal kaynaklar tarafından sağlanan fonlara erişmenin önemli olduğunu söyledi.
Yapılan açılış konuşmalarının ardından KOSGEB AB Koordinasyon Müdürü Neriman Pınar Işın, KOSGEB Bursa Bölge Müdürlüğü’nden Barış Alural, Eskişehir Sanayi Odası’ndan İsmail Öztürk ve ODTÜ Teknokent’ten de Başak Özcan tarafından sunumlar yapıldı. COSME tanıtım toplantısı katılımcılardan gelen soruların cevaplandırılmasıyla tamamlandı.