Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı tarafından (BEBKA), Anadolu Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (ARİNKOM TTO) ve Eskişehir Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (ETTOM) işbirliği ile teknoloji tabanlı firmalara yönelik olarak hazırlanan “Teknoloji Odaklı Hızlandırıcı Programı-TechUP” açılış toplantısı Eskişehir’de gerçekleştirildi.
Tanıtım toplantısı ve imza törenine Eskişehir Valisi ve aynı zamanda BEBKA Yönetim Kurulu Başkanı Azmi Çelik, BEBKA Genel Sekreter Vekili ve Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hikmet Şahin, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mefail Ateş ve Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir’in yanı sıra Eskişehir ve Bilecik protokolü, sanayiciler, akademisyenler, girişimciler ve öğrenciler katıldı.
Programın açılışında konuşan Eskişehir Valisi ve BEBKA Yönetim Kurulu Başkanı Azmi Çelik, günümüzde teknoloji ve sanayinin birbirinden ayrılamayan iki unsur haline geldiğini söyledi. Vali Çelik, Eskişehir’in bu anlamda ülkenin önemli illerinden birisi olduğunu belirtti.
Yerli üretim ve katma değeri yüksek ürün üretiminin önemine vurgu yapan Vali Azmi Çelik, “Daha fazla ihracatın yolu hepinizin malumu olduğu üzere teknolojiyi yerli olarak üretmekten ve katma değeri yüksek ürün üretmekten geçmekte. Bu bağlamda BEBKA tarafından girişimcilere mali ve teknik destek sağlamak üzere çok güzel çalışmalar yürütülüyor. Bu program ve daha farklı programlarla birlikte teknoloji üretimine, geliştirilmesine daha fazla önem vermeliyiz. Bu bağlamda hem üniversitelerimiz, hem sanayi ve ticaret hayatımızın temsilcileri hakikaten sorumluluklarının farkında olarak önemli adımlar atmakta” diye konuştu.
—Girişimcilik önemli bir faktör—
AR-GE faaliyetlerinin önemine değinen Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan ise, “Ülkemizin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmesi ve belirlenen ulusal hedeflere ulaşabilmesi için çok daha yoğun bir AR-GE faaliyeti yürütmesi kuşkusuz bir zorunluluktur. Tüm bu hedeflere ulaşmamız ancak ileri teknoloji ürünlerinin ihracatını artırmakla mümkün olacaktır. Bu da üniversitelerimizin ürettiği bilginin katma değere dönüşmesi ile mümkündür” dedi.
Bilginin, katma değere dönüşmesinde girişimciliğin en önemli faktör olduğunu belirten Rektör Gündoğan, “Günümüzde üniversitelerin eğitim yolu ile nitelikli insan kaynağı oluşturmak, araştırma yaparak bilgi üretme rollerine ek olarak, ürettikleri bilginin yenilik faaliyetlerine katkı sağlaması ve ekonomiye kazandırılması amacıyla üstlenecekleri rollerinin pekiştirilmesi konusu ön plana çıkmaktadır. Üniversiteler böylelikle ulusal yenilikçilik ve girişimcilik ekosistemini destekleyici bilgi merkezleri haline geleceklerdir” diye konuştu.
Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen de, “Teknoloji Odaklı Hızlandırıcı Programı’nın global bir köy haline dönüşen dünyamızda gerekliliğini tartışmaya ihtiyaç yok” dedi.
Bilgiyi faydalı ürün, faydalı hizmet ve faydalı teknolojiye dönüştürmenin gerekliliğine işaret eden Rektör Gönen, “Malum, yaptığımız ihracatın kg fiyatı AB ülkelerinin en fazla ancak yarısına karşılık geliyor. Dolayısıyla biz bu rakama ulaşmak için elbette elde ettiğimiz bilgileri hızlandırmak suretiyle o mertebeye ulaştırmamız gerekiyor. Atalarımızın ifadesinde yerini bulunduğu gibi; Boğulursan Büyük Denizde Boğul. Yani yaptığımız işi büyütmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Tanıtım toplantısına katılan ve burada yaptığı konuşmada bu programın 10 firmaya odaklanmasının önemli olduğunu söyleyen Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir de bu 10 firma içinden ne kadar fazla başarı sağlanırsa o kadar büyük kazanç elde edileceğini belirtti.
—Başvurular 22 Kasım’da başladı—
Yapılan açılış konuşmalarının ardından BEBKA Planlama Birim Başkanı Jülide Alan tarafından “Teknoloji Odaklı Hızlandırıcı Programı”nın tanıtımı yapıldı.
Programa 22 Kasım itibariyle başvuruların alınmaya başlandığını belirten Alan, son başvurunun 31 Aralık 2016’da olduğunu dile getirdi. Programın 7 ay sürecek olduğunu söyleyen Alan, “İş fikriyle değil, geliştirdiği teknolojik yenlik/ürün/hizmete göre değerlendirilerek seçilecek 10 firma hızlandırıcı programa alınacak. Programın sonunda düzenlenecek olan Yatırımcı-Girişimci Buluşmaları ile de firmalar yatırımcı karşısına çıkma imkanı bulacaklar” dedi.
Alan’ın açıklamalarının ardından program ETTOM Girişimcilik ve Şirketleşme Koordinatörü Nihan Tomris Küçün ile ARİNKOM TTO Teknoloji Transferi Grup Yöneticisi Orkun Başkan tarafından yapılan sunumlarla devam etti. Sunumların ardından TechUP’a katkı yapan kurumların temsilcilerinin attıkları imzalarla, işbirliği protokolü hayata geçirildi.
TechUP Programı için proje başvuruları 22 Kasım 2016 tarihinde başlamış olup proje başvuruları için son tarih 31 Aralık 2016’dır.
Programla ilgili bilgi için tıklayınız.
Programa başvuru yapmak için tıklayınız.