Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından 2 – 13 Eylül 2015 tarihleri arasında “Bilecik Mermeri Tasarımla Buluşuyor: Şehir, Mermer ve Nesneler” etkinliklerinin startı verildi. Gündüz, gerçekleştirilen ‘İlham Toplantısı’nın ardından öğrenciler, akademisyenler ve diğer katılımcılar, şehir protokolü ile akşam yemeğinde biraraya geldi.
Kendi ismi ile adlandırılan eşsiz bir mermer türüne sahip olan Bilecik’in, bu özelliğinin BEBKA tarafından tanıtımına yönelik olarak gerçekleştirilen ve 2 – 13 Eylül 2015 tarihleri arasında devam edecek olan “Bilecik Mermeri Tasarımla Buluşuyor: Şehir, Mermer ve Nesneler” atölye çalışmalarının startı verildi.
Gündüz, konusunda uzman konuşmacıların yaptığı sunumlarla, Anadolu Üniversitesi ile Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nde okuyan yaklaşık 30 öğrenci, Bilecik’i, Bilecik mermerini ve heykel sanatını daha iyi tanıma fırsatı buldular.
Genç tasarımcılara yönelik gerçekleştirilen ‘İlham Toplantısı’nın ardından etkinlik kapsamında 10 gün boyunca Bilecik’te konaklayacak olan misafirler, Bilecik protokolü ile akşam yemeğinde biraraya geldi.
Pelitözü Gölpark’ta düzenlenen yemeğe; Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Uzun, Bilecik İl Genel Meclisi Başkanı Serkan Yıldırım, BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci’nin yanı sıra etkinlik kapsamında Bilecik’te olan tasarımcılar, akademisyenler, öğrenciler ve diğer katılımcılar hazır bulundu.
Yemeğin açılışında konuşan Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, günümüzün gelişen ve her gün kıymeti artan konularından birisinin tasarım ve inovasyon olduğunu söyledi.
Hem mermer hem şehir kazanacak
Nayir, BEBKA tarafından Bursa’da tekstil ve tasarım, Eskişehir’de animasyon üzerine yapılan buluşmalarının ardından Bilecik’te de mermer özelinde bir etkinlikler dizisinin düzenleniyor olmasından mutluluk duyduklarını dile getirdi.
Bu etkinliğin neticesinde, hem şehrin hem mermerin kazanacağını söyleyen Nayir, “Doğal taş mermerimiz o zarafete ne kadar uygun, o ikisini nasıl uyumlaştıracağız, onu görmemiz lazım. Taş dediğimizde bir sertlik, kabalık ve acımasızlık akla geliyor. Taş kalpli dediğimizde pek yumuşak bir şey hatırlamıyoruz. Ama kendi tarihimizde ve insanlık tarihinde gördüğümüz gibi, kolonlarda, tonozlarda, kubbelerde ve özellikler kilit taşlarında çok zarif işlemelerin, motiflerin olduğunu görüyoruz. Hayatımızda bir yer edindiler. İnanıyorum ki bu toplantılarla, o sert taş üzerine zarif sanat ve tasarım örnekleri yerleşecek. Bundan hem mermerimiz hem de ilimiz kazanacak" dedi.
Vali Nayir’in arından konuşan Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı ise, “Biz Bilecik’i başlangıçtan beri şöyle tarif ediyoruz: Taşı mermer, toprağı seramik, yaprağı ipek, kuruluş ve kurtuluşun beşiği Bilecik olarak. Ama mermer olan taşımızdan dünyanın dörtbir yanına birçok ihracat yapılarak, birçok eserler oluyor. Fakat bunu daha farklı anlamlarda değerlendirmelerin özel bir çalışması yapılmadı. Ben 2004 yılında belediye başkanlığına başladığımda, taşı mermer olan bir şehrin belirgin noktalarında o taşlardan özel anıtların yapılmasına ilişkin düşüncem vardı. Bugüne kadar nasip olmadı” dedi.
BEBKA vasıtasıyla bu hayallerini gerçekleştirmeye yakın olduklarını dile getiren Yağcı, “Ne zaman ki kalkınma ajansımız gibi ciddi bir lokomotif ekip oluştu, artık bu hayallerimizi oluşturma noktasında da daha cüretkâr ve cesur davranıyoruz. Buradaki herkesin katkılarıyla inşallah Bilecik adına bir hayalimizi daha gerçekleştireceğiz. Bilecik’in taşından sadece inşaattaki mermer değil, şehir Taşı mermer olan güzel şehrimize inşallah bir mermer parkı hep birlikte yaparak, burada teşhirini gerçekleştireceğiz. Bu faaliyetlerin yapılmasında katkısı olanlara teşekkür ederim” diye konuştu.
BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci de, bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen tüm şehir dinamiklerine ve mermer sektöründe faaliyette bulunan firmaların temsilcilerine teşekkür etti.