Bursa’nın “Dağ İlçeleri” olarak adlandırılan Orhaneli, Büyükorhan, Harmancık ve Keles’in, kültür turizminin uğrak noktalarından biri haline getirilmesi amacıyla Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansının (BEBKA) desteğiyle Uludağ Üniversitesi (UÜ) tarafından yürütülen “Bursa’nın Dağ İlçelerinin Tarihi ve Kültürel Mirası Envanteri Projesi” tanıtıldı. Toplantıya, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Atilla Öğünç, Büyükorhan Belediye Başkanı Selami Selçuk Türkmen ve BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci katıldı.
Yörede bulunan kültür varlıklarının tanıtılması açısından küçük ama öncü olabilecek bir adım olan projenin ileride yapılabilecek çalışmalara da yol gösterici olması planlanıyor. Projenin Bursa il merkezi başta olmak üzere İznik dahil diğer ilçeler için de teşvik edici bir ilk adım olmasının ümit edildiği belirtilirken, proje ile turizm alternatifleri içinde yer alan kültür turizmi konusunda Bursa’nın hak ettiği oranda tanıtılabilmesi ve turizm pastasından yeterli payı alabilmesi için öncelikle sahip olduğu büyük kültür mirasının tanıtılması gerektiği belirtildi. Böylelikle Bursa’nın sadece yıldızlı otelleri, kış turizm alternatifleri ile değil, kültür turizmi ile de ön palana çıkıp hak ettiği payı alma şansına sahip olabileceği vurgulandı.
Proje kapsamında, basın mensuplarına “www.olymposarastirmalari.com” adresli internet sitesi oluşturulduğu ve 30 Ocak-2 Şubat’ta düzenlenecek “EMITT-Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı”na katılım sağlanacağını, Uludağ Üniversite Rektörlüğünde 4-14 Mart tarihlerinde “Olympos’tan Uludağ’a Esintiler” fotoğraf sergisinin açılacağını, 8-11 Mayıs’ta “Uluslararası Mysia Olympos’u (Uludağ) Araştırmaları Çalıştayı” nın düzenleneceğini, 4 ilçeye dokunmatik ekranlı kiosklar yerleştirileceği ve dağ yöresindeki çocuklara yönelik “Çocuk Atölyesi ve Mihmandarlık Eğitimi” ne ağırlık verileceği de bu toplantıda anlatıldı.
ÖNCE VATANDAŞA TANITACAĞIZ
Proje hakkında bilgi veren Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, proje kapsamında bu güne kadar tanıtım kitapları hazırladıklarını belirterek, bunların Türkçe ve İngilizce olarak yapıldığını söyledi. Ayrıca her ilçeye ayrı tanıtım broşürü hazırlandığını bildiren Şahin, asıl hedefin ise bu zenginliklerin öncelikle vatandaşla paylaşılması olduğunu belirtti.
ULUSLARARASI BİR ETKİNLİK
İkinci aşamada ise bir internet sayfası hazırladıklarını anlatan Prof. Dr. Mustafa Şahin, bundan sonraki aşamada ise tanıtım planlandığını söyledi. Bu kapsamda da çeşitli fuarlarda stant açıp tanıtım yapmak istediklerini anlatan Mustafa Şahin, ayrıca bir fotoğraf sergisi düzenleyip dört ilçenin fotoğraflarla tanıtılmasını amaçlandığını sözlerine ekledi. Şahin, bu fotoğraf sergisinin daha sonra da bu ilçelerde de açılacağını aktardı. Yine bu tanıtım kapsamında ‘Uluslararası Mysia Olympos’u (Uludağ) Araştırmaları Çalıştayı düzenleyeceklerini de söyledi.
BURADA KALİTELİ İŞ GÜCÜ VAR
Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ödünç bu ilçelere yönelik turizm alanında da bazı çalışmaları olduğunu belirterek, buralarda ipekböcekçiliği başta olmak üzere çeşitli alanlarda çalışmalar yaptıklarını söyledi. Büyükorhan Belediye Başkanı Selami Selçuk Türkmen ise bu çalışmadan dolayı büyük mutluluk duyduklarını belirterek, “Buralarda eğer ele alırsak çok güzel tarihi ve kültürel miras olduğunu düşünüyorum. Özellikle Hıristiyanlık döneminden kalan bir bazilika bulunuyor. Buranın bir an önce ziyarete açılmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.
“BİZ BİR MİRAS TANITIYORUZ”
BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci ise, “2012 yılı mali destek yılı kapsamında desteklenen Uludağ Üniversitesi’nin iki projesinden biri “Bursa’nın Dağ İlçelerinin Tarihi ve Kültürel Mirası Envanteri Projesi “idi. “Bursa’nın Dağ İlçelerinin Tarihi ve Kültürel Mirası Envanteri Projesi gerçekten, dağ bölgelerinin öğrenilmesi, kültürel zenginliğinin ön plana çıkarılması ve o yörenin değerlerinin daha iyi öğrenilmesi için çok önemli bir proje. Bursa tarihi kültürel dokunun en yoğun korunduğu illerin başında geliyor. Bu felsefenin bir devamı olarak bu tarihi ve kültürel mirası ön plana çıkarıp bir yandan da bu mirası tanıtıyoruz” ifadelerini kullandı.
DİLEK” BİR TAŞLA ÜÇ KUŞUN VURULDUĞU BİR PROJE”
Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek ise, Uludağ Üniversitesi olarak bu projede bulunmaktan dolayı büyük gurur duyduklarını belirterek “Biz üniversite olarak Bursa’nın özellikle dağ ilçelerine büyük katkı sağlamak istiyoruz. Üniversiteler topluma kültürel sosyal katkıların ötesinde maddi katkılarda sağlamalı. Aslında bu proje bir taraftan bilinç oluşturmayı amaçlıyor ve aynı zamanda sosyal sorumluluk içeren bir proje. Bu proje ile beraber yeni uygulamalarda olacak. Bu proje 250 bin liralık bir proje. Bu projede bir taşla üç kuşun vurulduğu bir projedir. Ben emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum” dedi.