Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti temsilcileri, Bursa otomotiv sektörünü yatırım yapmak için Almanya’ya davet etti.
Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), Kuzey-Ren Vestfalya Yatırım Ajansı NRW Invest, Uludağ Otomotiv İhracatçıları Birliği (OİB), Dünya Gazetesi, ve Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği’nin (TAYSAD) işbirliğinde organize edilen “Almanya’da Enerjide Yeni Dönem – Yenilenebilir Enerjiler ve Elektromobilite – Türk Firmalarının Kuzey Ren Vestfalya’da Yakalayabilecekleri Fırsatlar” konulu konferans Hilton Otel’de düzenlendi. Konferansa, BEBKA Genel Sekreteri Dr. Mehmet Sait Cülfik, OİB Yönetim Kurulu Üyesi Baran Çelik, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, NRW Invest Türkiye Temsilcisi Dr. Adem Akkaya’nın yanı sıra birçok sektör temsilcisi katıldı.
BEBKA Genel Sekreteri Dr. Mehmet Sait Cülfik, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, Bursa’nın dünyaca ünlü bir otomotiv şehri olduğunu belirterek, sektörün Türkiye için çok önemli bir ihracat kaynağı olduğunu ifade etti. Bursa’nın Türkiye ihracatındaki payının yüzde 37 olduğu bilgisini veren Cülfik, bu rakamın otomotiv sektörü için yüzde 50 olduğunu vurguladı.
Bursa’nın önemli bir yatırım üssü olduğuna dikkat çeken BEBKA Genel Sekreteri Dr. Mehmet Sait Cülfik, “Ülkemizdeki ve bölgemizdeki hızlı sanayileşme, boyutları giderek büyüyen hava, su ve toprak gibi kirlenmeleri gibi çevre sorunlarını beraberinde getiriyor. Türkiye’nin halen yürürlükte bulunan 9. Kalkınma Planı’nda enerji talebinin yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması, bu talep karşılanırken de çevresel zararların en alt düzeye indirilmesi hedeflenmektedir. Yine bu ulusal hedeflerle beraber Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın 2011-2014 yıllarını kapsayan Türkiye Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi Eylem Planı’nda da alternatif yakıt kullanımının yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla elektrikli araçlarda batarya ve alternatif yakıt kullanılan araçların ana parçalarının üretiminin desteklenmesi öngörülüyor” dedi.
BEBKA’DAN AR-GE VE İNOVASYONA TAM DESTEK
Otomotiv endüstrisinin BEBKA bölgesi için çok önemli bir unsur olduğunu anlatan BEBKA Genel Sekreteri Dr. Mehmet Sait Cülfik, karbondioksit emisyonlarını azaltan yeni teknoloji motorların, hibrit gibi çevre dostu araçların tasarımı ve üretimi ile yenilikçi temiz üretimin tercih edilmesi konusunda özendirici mekanizmaların oluşturulması gerektiğini dile getirdi. Cülfik sözlerine şöyle devam etti:
“BEBKA 2010 yılında çıktığı proje teklif çağrısında AR-GE ve inovasyona 8 milyon TL bütçe ayırdı. 2011’de 40 projeyi KOBİ’lerimizin AR-GE ve inovasyon kapasitelerini artırmak adına destekledi. Cari açığın önemli bir kısmını enerjinin teşkil ettiği ülkemizde doğal olarak bizim en önemli stratejilerimizden bir tanesi çevre kirliliğinin engellenmesi ve yenilenebilir enerji kaynaklarına geçilmesidir. Bu amaçla 2011 yılında çıktığımız teklif çağrısında da çevre ve enerji yatırımlarına yaklaşık 11,6 milyon liralık destek sağladık. Dolayısıyla bugünün konusu olan gerek elektromobilite gibi gerekse yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelme gibi bir konuda böyle bir toplantıda bulunmaktan memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum.”
OİB YÖNETİM KURULU ÜYESİ BARAN ÇELİK: ALMANYA EN ÖNEMLİ ORTAK
Otomotiv sektördeki son gelişmeleri katılımcılarla paylaşan Uludağ Otomotiv İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Üyesi Baran Çelik de, Türkiye otomotiv endüstrisinin 2000’li yılların başlamasıyla birlikte önemli bir atılım süreci geçirdiğinin altını çizdi. Türk ekonomisinin büyümesinde en önemli kaynağın otomotiv endüstrisinin ihracatı olduğuna işaret eden Çelik, “Otomotiv ve yan sanayinin üretim ve ihracatında geçtiğimiz 10 yılı baz aldığımızda toplam üretimimiz 2000’lerin başında 200 bin adetlerdeyken geçtiğimiz yıl 1.2 milyon adede dayandı. Toplam ihracatımız ise OİB verilerine göre 4 milyar dolar civarlarından 20 milyar dolara kadar çıkmıştır” dedi. Çelik, OİB’in 2011 yılı verilerine göre 2.8 milyar dolarlık ihracatı Almanya’ya yaptığını belirtirken, “Bu rakamlar gösteriyor ki Almanya Türkiye’nin otomotivde en önemli bir ortağıdır” diye konuştu.
Almanya’nın 16 eyaleti içinde 8.8 milyon kişiye istihdam sağlayan ve 14 bin 300’ün üzerinde yabancı firmanın faaliyet gösterdiği Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti hakkında detaylı bir sunum yapan NRW Invest Türkiye Temsilcisi Dr. Adem Akkaya, “Biz diyoruz ki eğer bir Türk firma Avrupa’da veya Almanya’da bir şirket kuracaksa, Kuzey Ren-Vestfalya bölgesinde gelsin yapsın” diye konuştu. İstanbul’da daimi temsilciliklerinin de bulunduğuna işaret eden Akkaya, Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti’ne yatırım yapmak isteyen otomotiv sektörü temsilcilerine her türlü desteği vereceklerini de sözlerine ekledi.
Konferansın diğer bölümlerinde konuşmacılardan Thomas Monsau, Frank Leisten, Klaus-Peter Dietzel, Lothar Scheider ve Werner Rohlfs birer sunum yaparak Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti ve otomotiv sektöründe yaşanan son gelişmeleri paylaştı. Konferans, kokteyl ve gala yemeğiyle sona erdi.