Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), Bursa’da bir ilk olacak Lojistik Köyü Projesi’nin fizibilite çalışmaları için Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği’ne (BUSİAD) Dooğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamında 72 bin TL’lik kaynak aktaracaktır. BEBKA’nın BUTTİM’deki ofisinde yapılan anlaşmanın imza törenine Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, BUSİAD Başkanı Oya Coşkunöz Yöney ile yönetim kurulu üyeleri, Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar, BEBKA Genel Sekreteri Mehmet Sait Cülfik ve akademisyenler katıldı.
BUSİAD Başkanı Oya Coşkunöz Yöney imza töreninde yaptığı konuşmada, Lojistik Köyü Projesi’ni Bursa için çok önemli bir çalışma olduğunu belirterek, “Bursa, Türkiye ihracatında ikinci büyük şehir. Gıda, otomotiv, tekstil ve makine gibi dört önemli sektör ilimizde faaliyet gösteriyor. Bu kadar büyük bir sanayinin bulunduğu bir yerde Lojistik Köyü’nün olmazsa olmaz bir unsur olduğunu düşünüyoruz” dedi. Lojistiğin verimliliğini artırmak ve aynı zamanda da büyüyen şehir trafiğini hafifletmek amacıyla Lojistik Köyü yapma fikrinin öne çıktığını belirten Yöney, “Lojistik köyüyle beraber sanayimiz daha verimli olacak. Bu projede hem belediyemiz hem valiliğimiz hem de BEBKA bizimle beraberler. BEBKA’ya bizi destekledikleri için çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Lojistik Köyü Projesi’nin fizibilite çalışmasının desteklenmesi konusunda değerlendirme yapan BEBKA Genel Sekreteri Dr. Mehmet Sait Cülfik ise, kalkınma ajanslarının doğrudan faaliyet desteği başlığı altında Lojistik Köyü gibi bölgesel kalkınmaya ivme kazandıracak stratejik araştırma, planlama ve fizibilite çalışmalarına destekler verdiğini söyledi. Geçen yıl BEBKA olarak 19 projeyi doğrudan faaliyet desteği programı kapsamında desteklediklerinin altını çizen Cülfik, bu yıl da desteklerin devam ettiğini dile getirdi. Bursa’nın önemli bir sanayi şehri olduğunu vurgulayan Cülfik şunları söyledi:
“Üretim demek lojistik demektir. Bu nedenle Bursa’da üretilen malların dünyaya açılması çok önemli… O anlamda sanayimizi temsilen BUSİAD’ın, Büyükşehir Belediyemizin ve Valiliğimizin de iştirakleriyle böyle bir projenin yürütülüyor olması memnuniyet verici. Yaklaşık 3 ay sonra fizibilite çalışmalarını yapan hocalarımızın sunumlarıyla tekrar bir araya geleceğimizi umuyorum.” BEBKA Genel Sekreteri Dr. Mehmet Sait Cülfik, ayrıca projenin fizibilite çalışmaları için 72 bin liralık desteğin tamamını BEBKA’nın karşıladığı bilgisini verdi.
Bursa Valiliği olarak, Bursa’nın marka bir şehir olması noktasında gereken her türlü desteği sağladıklarını belirterek sözlerine başlayan Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta da, çalışmanın başlangıç süreciyle ilgili şu bilgileri verdi:
“Lojistik Köyü Projesi’ne Sayın Valimiz de sıcak bakınca, BUSİAD ile arama konferansı çalışması yaptık. Daha sonra BEBKA kanalıyla 2012 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği programına başvurarak Bursa’da bir fizibilite çalışması yapılması gündeme geldi.”
Avrupa’da başta Almanya başta olmak üzere 33 tane lojistik merkezinin faaliyet gösterdiğini anlatan Usta, “Bursa ve tüm dünyada araziler artık çok kıymetli. Birçok sektör de değişik arazilere yayılmış durumda. Özellikle OSB’lerde metrekare fiyatlarının çok değerli olduğu alanlar depo olarak verimsiz kullanılıyor. Ama siz bir lojistik köyü merkezi yaptığınız zaman benzer işi yapan oluşumları bir araya toplayacaksınız. Hem bunların bir araya gelmesi hem de şehirdeki trafiğin hafifletilmesi sağlanacaktır. Bu da aynı zamanda çevre kirliliğini ve gürültüyü de engelleyecektir. Bunun yanında kente istihdam da sağlayacaktır” dedi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar ise, günümüzde artık şehirlerin yarışır duruma geldiğini belirterek, Bursa’nın da yakında ülkesini aşan bir metropol olacağına inandıklarını söyledi. Vardar, Bursa’nın hızlı tren projesiyle de ciddi bir lojistik merkezi olacağını, denizyolu ve otoban projesinin de bu yönde çok tamamlayıcı bir unsur olacağını ifade etti.