BEBKA, kırsal kalkınma potansiyelinin yerel iş fikirleriyle uygulamaya dökülmesi için Proje Yazma Eğitimi gerçekleştirdi. Katılımcılar, proje yönetim süreçleriyle ilgili önemli bilgiler edindi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), 2022 yılı Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında çevrim içi ortamda Proje Yazma Eğitimi gerçekleştirdi.
‘SORUNLARA KARŞI HAZIRLIKLI OLUN’
Kırsal kalkınma konusunda sektör paydaşlarının ürettiği çözümlerin proje olarak hayata geçirilmesi için verilen eğitimde konuşan BEBKA Program Yönetimi Birim Başkanı Talha Göktaş, “Proje döngüsü yönetimi, sorun analizi ile ortaya çıkan iş fikriyle başlar. Proje fikri, tespit edilen sorun üzerinden ilerleyerek çözüm oluşturursa bu iş fikri, rahatlıkla gerçek hayatta da karşılık bulur. Projenizi baştan sona detaylı şekilde yazmadan önce mantıksal çerçeve yaklaşımıyla kapsamını, doğrulanabilir göstergelerini, doğrulama kaynaklarını ve varsayımlarınızı şema halinde oluşturmalısınız. Projenizde inşa edeceğiniz binayı bu sayede sağlamlaştırır ve gelişim esnasında karşılaşabileceğiniz sorunlara karşı hazırlıklı olursunuz. Analiz aşamasında da mevcut durum, sorun, hedef, strateji ve paydaş analizinizi gerçekleştirebilirsiniz. Planlama aşamasında ise mantıksal çerçeve matrisi, süre, faaliyet ve kaynak planlaması oluşturarak bu süreci tamamlayabilirsiniz” dedi.
‘GENÇ İSTİHDAMINI ÖNEMSİYORUZ’
Projelerin bölge ekonomisine katma değerler sağlamasının büyük önem teşkil ettiğini de söyleyen Talha Göktaş, “Projeniz mükemmel olsa da sahaya inmeden, mevcut durumu analiz etmeden, kişilerin ihtiyaçları doğrultusunda bir çerçeve çizmeden başarılı olmayacaktır. Ortaya koyacağınız projeyi veriler ile destekleyerek ilgili paydaşlar ile uzmanlardan görüş almalısınız. Belirlediğiniz sorunlar üzerinde çözüm yaklaşımları hazırlamalı ve sebep-sonuç ilişkileri kurmalısınız. Ana sorun; alt ve yan sorunları da beraberinde getirecektir. Bu sayede sorunların tespiti ve üzerinde yapacağınız çalışmalar konusunda daha tecrübeli olabilirsiniz. BEBKA olarak özellikle kırsal kalkınma alanında yapılan projenin gerçekleştirileceği yerde ortaya ekonomik bir katma değerin çıkmasını ve genç istihdamının bu değerden faydalanmasını fazlasıyla önemsiyoruz. Bölgede ekonomik çeşitlilik ve gelir artışı sağlanması için geliştirilecek projelerin, hedefleri doğrultusunda kırsal kalkınmaya katkı sunacağına inanıyoruz” diye konuştu.