Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından hazırlanan 2024-2028 TR41 Bölge Planı, 17 Aralık 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 16 Aralık 2024 tarihli 9253 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile onaylandı. Aynı karar ile onaylanan Bölgesel Gelişme Uyum Stratejisi ve 25 Düzey 2 Bölgesi Planı ile bölgelerin sosyoekonomik özellikleri, potansiyelleri ve ihtiyaçları belirlenerek, mekâna göre farklılaştırılmış politikaların geliştirilmesi sağlanacak.
Bursa, Eskişehir ve Bilecik illerini kapsayan 2024-2028 TR41 Bölge Planı, BEBKA tarafından paydaşlarla birlikte tanımlanan vizyon doğrultusunda belirlenen stratejik önceliklere yönelik hedef ve tedbirler ile proje ve program önerilerinin yer aldığı temel bir politika belgesi olma özelliğini taşıyor.
Bölgenin ekonomik, sosyal ve çevresel kalkınmasını desteklemek amacıyla oluşturulan kapsamlı bir yol haritası niteliğine olan 2024-2028 Bölge Planı’nda “Nitelikli iş gücü ve sektörel çeşitliliği ile kentte ve kırda katma değer üreten, ulaşım altyapısı gelişmiş, afetlere ve krizlere dayanıklı, yaşanabilir, yeşil ve dijital dönüşümde proaktif yenilik ve girişimcilik merkezi olan TR41 Bölgesi” olarak belirlendi. Bu vizyon doğrultusunda “Proaktif Yeşil ve Dijital Dönüşümün Sağlanması & Girişimcilik Ekosisteminin Güçlendirilmesi”, “Altyapının ve Ulaşım Bağlantılarının Geliştirilmesi & Dengeli Mekânsal Gelişme ve Ekonomik Büyümenin Sağlanması” ile “İnsani Gelişmişlik ve Toplumsal Hizmetlere Kapsayıcı Erişimin Sağlanması” şeklinde 3 stratejik öncelik tanımlandı.
“Proaktif Yeşil ve Dijital Dönüşümün Sağlanması & Girişimcilik Ekosisteminin Güçlendirilmesi” stratejik önceliği ile bölgede imalat sanayinin teknoloji düzeyinin ve katma değerinin artırılması, yeşil ve dijital dönüşümün desteklenmesi, kaynak verimliliği uygulamalarının yaygınlaştırılması, hava ve su kalitesinin iyileştirilmesi, iklim değişikliğiyle mücadele kapasitesinin artırılması, Ar-Ge imkanlarının güçlendirilmesi, girişimcilik ekosistemi ve yatırım ortamının iyileştirilmesi ve sanayi-üniversite arasında geçişkenliğin artırılması hedeflenmektedir.
“Altyapının ve Ulaşım Bağlantılarının Geliştirilmesi & Dengeli Mekânsal Gelişme ve Ekonomik Büyümenin Sağlanması” stratejik önceliğinin oluşturulmasında temel amaç, bölge içi gelişmişlik farklarının azaltılmasıdır. Bu stratejik öncelik çerçevesinde kentsel alanların afetlere dayanıklı, yaşanabilir ve donatı alanları yeterli hale getirilmesi, sanayi alanlarının etkin ve verimli kullanılması, şehir içi ve şehirler arası demiryolu ve karayolu ağının genişletilmesi, toplu taşımanın payının artırılması, kırsalda yaşam kalitesinin iyileştirilmesine yönelik imkanlar geliştirilmesi, tarımsal üretimin artırılması ve kırsalda turizmin geliştirilmesi hedeflenmektedir.
“İnsani Gelişmişlik ve Toplumsal Hizmetlere Kapsayıcı Erişimin Sağlanması” stratejik önceliğinde ise, beşerî sermayenin ve kapsayıcı kamu hizmetlerinin güçlendirilmesi üzerinde durulmaktadır. Öncelik kapsamında karar alma mekanizmalarında katılımcı uygulamaların yaygınlaştırılması, sosyal hizmet kapasitesinin ve özel gereksinimlilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi, bağımlılıkla mücadelenin güçlendirilmesi, genç ve kadın istihdamının artırılması hedeflenmektedir.
Bölge Planı hazırlıkları kapsamında, ekonomik göstergeler, rekabet gücü ve yatırım ortamı, nüfus ve beşerî sermaye, eğitim, işgücü piyasası, yaşam kalitesi, erişilebilirlik ve altyapı, tarım, ormancılık ve kırsal kalkınma, doğal ve tarihi değerler ile çevre ve iklim değişikliği konularında mevcut durum analizleri hazırlandı. Hazırlık aşamasında katılımcılık ve şeffaflık ilkeleri ön planda tutulduğu 2024-2028 TR41 Bölge Planı’nda kamu kurumları, özel sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerden alınan geri bildirimler, 3 ilde gerçekleştirilen çalıştayların çıktıları, ilçe ziyaretleri ve bölge genelinde uygulanan çevrim içi anket sonuçları planın şekillenmesinde önemli rol oynadı.
Stratejik öncelikler, hedefler, tedbirler ve bölgedeki sürdürülebilir büyümeyi teşvik ederken yerel dinamikleri ve ihtiyaçları dikkate alan proje ve program örneklerine yer verilen planın hazırlanması sürecinde ise tüm ilgili kurumların görüşü alınarak paydaşlarla iş birliği sağlandı.
2024-2028 TR41 Bölge Planı’nda öncelikler, hedefler, program ve proje önerilerinin yanında mekânsal gelişim şeması, Bölge Planı hedeflerinin Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile ilişkisi, performans göstergeleri gibi bölümler de yer almaktadır.