Türkiye’deki animasyon sektörünün gelişiminde önemli bir konumda bulunan Eskişehir, sektörün geleceğinin masaya yatırıldığı Animasyon Sektörü Danışma Kurulu Toplantısı’na ev sahipliği yaptı.
Kalkınma Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, TRT, RTÜK ve üniversitelerin ilgili temsilcileri ile sektör paydaşlarının da hazır bulunduğu toplantıda, geçtiğimiz yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Anadolu Animasyon ve Dijital İşler Festivali’nin de kapsamı hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.
Eskişehir’de gerçekleştirilen toplantıda; Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) Genel Sekreteri İsmail Gerim, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı M. Selçuk Yavuzkanat, TRT Çocuk Kanalı Koordinatörü Bekir Yıldızcı ile çeşitli üniversitelerin ilgili bölümlerinin temsilcileri ile sektörün diğer paydaşları ve temsilcileri hazır bulundu.
Toplantının açılışında konuşan ülkenin birçok ilinde bu alanda çalışmalar yapıldığına işaret eden BEBKA Genel Sekreteri Gerim, mevcut altyapısı, kalifiye eleman noktasındaki yeterliliği, şehrin ulaşılabilirliği gibi birçok özelliğin, bu alanda Eskişehir’in bir üs olabilmesine imkân tanıdığını hatırlattı. Gerim, “Hiçbir ilimiz birbirine rakip olmamalı, aksine hepsi birbirini desteklemeli. Hep birlikte çalışırsak daha da başarılı oluruz çalışmalarımızla birbirimizi beslemeliyiz. BEBKA olarak biz üzerimize düşen ne varsa yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Birlikte hareket ettiğimizde yatırımcıları ülkemize ve bölgemize çektiğimizde başarılı olmuş sayılırız” dedi.
Yapılan açılış konuşmalarının ardından Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Uzmanı Ramazan İçuz, bir sunum yaptı. Film ve dizi sektörünün Türkiye ekonomisine katkılarını değerlendiren ve Ekonomi Bakanlığı’nın sektöre sağladığı destekler hakkında konuşan İçuz, Bakanlığın, 2016 yılında sektöre 13 Milyon TL, 2017 yılında da 22 Milyon TL destek sağladığını, bu desteklerin de film ve belgesel ağırlıklı olduğunu söyledi.
Destekler üretim aşamasında verilmeli
Üretim aşamasında sağlanan desteğin önemli olduğunu belirten TRT Çocuk Kanalı Koordinatörü Bekir Yıldızcı da, “Sektör üretim aşamasındayken desteklenmeli. Yetişmiş işgücü eksikliği söz konusu. Eğitimde uygulama, deneyim ve uzmanlaşma çok önemli” diye konuştu.
TV’lerdeki içeriğin yüzde 20’si yerli olmalı
Pazarın büyütülmesi ve alıcıların sayısının artırılması konusuna dikkat çeken Kültür Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Selçuk Yavuzkanat ise, televizyonlardaki çizgi film ve animasyon içeriğinin yüzde 20’sinin yerli üretim olması gerektiğini söyledi.
Kültür Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü olarak yapım aşamasındaki filmleri desteklediklerini belirten Yavuzkanat, GENÇDES ile desteklenen 7 filmden 5’inin tamamlandığını ve ayrıca her yıl 20-30 projenin de geliştirme amaçlı desteklendiğini dile getirdi.
Serbest bölge önerisi
Yapılan açılış konuşmalarının ardından toplantıya katılan sektör paydaşları, Eskişehir’in bu alandaki mevcut durumu, potansiyeli ve geleceği hakkında fikirlerini beyan etti.
Çizgi film ve animasyon sektöründeki geçmişi ve diğer özellikleriyle Eskişehir’in önemli bir konumda olduğunu, bu çerçeveden bakılarak şehirde çizgi film ve animasyon sektörü özelinde bir serbest bölge kurulabileceğini belirten sektör temsilcileri, aynı zamanda Eskişehir’in, bu alanlarda çalışan insan kaynağının da merkezi konumunda bulunduğuna dikkat çekti.
Festivalin geleceği de masaya yatırıldı
Kamu ve özel sektör temsilcileri, sektörün sorunlarını ve bu sorunların çözümlerine ilişkin yaptığı fikir alışverişinin ardından, geçtiğimiz yıl üçüncüsü düzenlenen Anadolu Animasyon ve Dijital İşler Festivali’nin, kapsamı ve teması üzerinde de istişareler yaptılar. Katılımcılar, festivalin süresinin uzatılabileceğini, festivalin temasının değiştirilebileceğini ve halka dokunan bir tarzın benimsenebileceğini dile getirirken, festivalin ancak bu şekilde geleceğe taşınabileceğini ifade ettiler.