Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), “Melek Yatırımcılık” konusunda fark yaratan bir etkinliğe imza attı.
Eskişehir Ticaret Odası (ETO) ve Eskişehir Sanayi Odası (ESO) işbirliği ile yapılan "Melek Yatırımcılık Tanıtım Semineri ve İş Melekleri Paneli”ne; Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan, , Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir’in yanı sıra işadamları, genç girişimciler ve diğer davetliler katıldı.
Programın açılışında konuşan Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Eskişehir'in, geçmişin mirasını değer katarak geleceğe taşıyan, uluslararası düzeyde rekabetçi, sürdürülebilir üretim, yenilik ve yaşam merkezi olmayı hedefleyen bir il olduğunu söyledi.
Vali Tuna, panelin, potansiyel melek yatırımcı adaylarının keşfedilmesi, aktif yatırım yapan yatırımcılarla bir araya gelmeleri ve ekosistemin gelişmesi bakımından önemli çıktılar sağlayacağına inandığını dile getirdi. Vali Güngör Azim Tuna, “Üstelik ülkemizin melek yatırımcılar ile ilgili mevzuat düzenlemesi olan sayılı ülkeler arasında yerini alması ve bu özelliği ile dünya genelinde pek çok platformda örnek olarak gösterilmesi bu kapsamdaki girişimciliği teşvik etmekte ve bizim işimizi de büyük ölçüde kolaylaştırmaktadır" diye konuştu.
Özel bir yatırımcı tipi
Melek yatırımcı kavramının, özel bir yatırımcı tipi olduğuna dikkat çeken Tuna, “Aslında bu yatırımcı tipi bir nevi girişimcinin melekleridir ve bu melekler, kuruluş aşamasındaki veya zor durumdaki firmalara, sağladıkları finansmanla onlara hayat verir. Bunun yanı sıra melek yatırımcıların kendileri de genellikle başarılı birer girişimci oldukları için yatırım yaptıkları firmalara iş konusunda sürekli danışmanlık yaparak değerler üretirler” dedi.
“Mevzuatsal düzenleme yapan bir ülkeyiz”
Türkiye’nin, melek yatırımcılık konusunda mevzuatsal düzenleme yapan nadir ülkelerden bir tanesi olduğunu söyleyen BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci, “Kalkınma ajansı olarak çalıştığımız konuların başında girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi geliyor. Bu sistemin en önemli ayaklarından bir tanesi potansiyel girişimcilerin finansman kaynaklarına ulaşabilmesi geliyor. Bu konuda birçok araç ve enstrüman var. Bunların dünyada da en önemlilerinin başında melek yatırımcılık geliyor. Melek yatırımcılık ülkemiz için yeni bir kavram. Dünyada bu konuda önemli örnekler olduğunu görüyoruz” şeklinde konuştu.
Programda konuşan Eskişehir Ticaret Borsası (ETB) ve BEBKA Kalkınma Kurulu Başkanı Ömer Zeydan ise, melek yatırımcıların özelliklerini ve sağladıkları faydaları anlattı. Türkiye'de küçük girişimcilerin, yatırımcılar tarafından desteklenmesinin yararlarına değindi.
“Daha fazla anlatılmalı”
Panelin açılış konuşmaları kısmında salondakilere hitap eden Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler de, melek yatırım ve melek yatırımcılığının ne anlama geldiğini ve bu konunu iyi anlaşılmasının gerektiğini dile getirdi. Güler, melek yatırımcılığın daha fazla anlatılmasının gerekliliğine de dikkat çekti.
Etkinliğin ikinci bölümünün açılışında söz alan Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Savaş Özaydemir de konuşmasında, girişimcilik kültürünün geliştirilmesine ve bunun sağlanmasıyla birlikte başarının elde edilebileceğine vurgu yaptı.
Batum, “En önemli eleştiri kayınvalideden geliyor”
Yapılan açılış konuşmalarının ardından toplantının panel kısmına geçildi. Panelde ilk olarak Ventures & Mentors League Kurucusu Ufuk Batum, Türkiye’de girişimcilik ekosistemi ve start-up dünyası hakkında bilgiler verdi. Melek yatırımcılığının popüler ama yeni bir kavram olduğuna dikkat çeken Batum, “Bunu hep beraber keşfediyoruz ve hayata geçiriyoruz” dedi.
Girişimcilikte, başarı ve başarısızlığın beraber olduğunu söyleyen Batum, “Başarısız insanı kimse sevmiyor. Hele ki girişimcilikte işi iyiye götüremeyen kişiler ya arkadaş, ya eş kaybediyor. Girişimcilik, hele melek yatırımcıları ilgilendiren girişimcilik, yüksek risk, yüksek getiri ve hızlı büyüme potansiyelidir” ifadelerini kullandı.
“Yatırımcı ve yatırımlar artacak”
KEIRETSU Forum Türkiye Genel Müdürü Can Methson da, bugün Türkiye’de on bir melek yatırımcı ağı bulunduğunu hatırlattı. Can Methson, önümüzdeki birkaç yılda daha fazla melek yatırımcının çıkacağını ve melek yatırımların sayısı ve yatırımların büyüklüğünün de artacağını düşündüğünü dile getirdi.
Arberk, “Bir adım önde olan projelere odaklanın”
Hazine Müsteşarlığı Mali Sektörle İlişkiler ve Kambiyo Genel Müdür Yardımcısı Dr. A. Müfit Arberk de melek yatırımcılık yönetmeliği ve uygulama esasları hakkında bilgiler verdi. Marka değeri yüksek ürünlerle odaklanmanın önemli olduğunu belirten Müfit Arberk, herkesin bir adım önünde olan projelerin araştırılması gerektiğini dile getirdi.
Keiretsu Forum Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Hulusi Berik de, “Akıllı Yatırım&Akıllı Para” konusunda açıklamalarda bulundu. Berik, melek yatırımcılık hikâyesinin ABD’nin keşfi ile başladığını söyledi. Berik, iyi bir melek yatırımcının, büyüme potansiyeli yüksek bir girişime yatırım yaptığına dikkat çekti.
Program, yapılan açılış konuşmaları ve düzenlenen panelin ardından gerçekleştirilen interaktif soru-cevap kısmı ile tamamlandı.