Bilecik Lefke Bezi ve Bilecik Bıldırcın Kebabı Coğrafi İşaret Tescili aldı
Bilecik Lefke Bezi ve Bilecik Bıldırcın Kebabı Coğrafi İşaret alarak Bilecik’te coğrafi işaret alan ürün sayısı 9’a yükseldi. Bu tesciller, bölgenin zengin gastronomik ve kültürel mirasının korunması ve ekonomik değerinin artması açısından kritik bir adım oldu. Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı Sn. Prof. Dr. M. Zeki Durak Bilecik TSO’da düzenlenen törende Bilecik Lefke Bezi ve Bilecik Bıldırcın Kebabı Coğrafi İşaret Belgelerini takdim etti.
2024 yılı başında Bilecik Valiliği ve BEBKA koordinasyonunda başlatılan yoğun çalışma sonucunda, Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi akademisyenlerinin katkısıyla yerel üreticilerle bir araya gelinerek detaylı bir araştırma yürütüldü. Bu kapsamda toplamda 25 yeni ürün için başvuru yapılarak Bilecik, 2024 yılında TÜRKPATENT’e en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan ikinci il oldu. Bilecik Bıldırcın Kebabı bu sürecin ilk meyvesi olurken, Osmaneli Belediyesi tarafından daha önce başvurusu yapılan Lefke Bezi de bir diğer tescilli ürün olarak ile kazandırıldı.
BEBKA’nın bölgesel kalkınma stratejileri doğrultusunda yürüttüğü bu süreç, yerel ürünlerin pazar değerini artırarak bölgenin ekonomik büyüklüğünü ve tanınırlığını da güçlendirecektir. Türk Patent ve Marka Kurumu’nda değerlendirme süreci devam eden 24 ürün arasından 6’sı ilan aşamasına gelmiş olup, kalan ürünlerin dosya takipleri sürmektedir. Tüm başvuruların olumlu sonuçlanması halinde Bilecik’in toplam 33 tescilli coğrafi işaretli ürünü olması beklenmektedir.
BEBKA’nın Coğrafi İşaret Sürecindeki Rolü
Tören sonrasında Sn. Prof. Dr. M. Zeki Durak, BEBKA Bilecik Yatırım Destek Ofisi’ni ziyaret ederek, Genel Sekreter Vekili Sn. Sabri Bayram ve ekip üyeleri ile bir araya geldi. BEBKA’nın coğrafi işaret sürecindeki kritik koordinasyon rolü ve bölgesel kalkınmaya olan katkısı üzerine değerlendirmelerde bulunuldu. Ayrıca, Bilecik’in sınai mülkiyet alanındaki potansiyeli, patentlerin ticarileşmesi ve coğrafi işaretli ürünlerin ekonomik değerinin artırılması için izlenecek stratejiler konusunda verimli görüşmeler yapıldı.
Sn. Prof. Dr. M. Zeki Durak, ziyaretleri kapsamında Bilecik Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Sn. Hamdi İğdeci ve Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sn. Mehmet Ergün ile de görüştü. Ardından Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nde gerçekleşen programa katılarak, Pazaryeri ilçesinde coğrafi işaret başvurularını yapan çömlek üreticilerini ziyaret etti ve tescil süreci devam eden Pazaryeri Bozası’nı tatma fırsatı yakaladı.
BEBKA olarak, yerel ürünlerimizin katma değerini artıracak ve ulusal-uluslararası pazarlarda rekabet avantajı sağlayacak coğrafi işaret tescil süreçlerinde aktif rol almaya devam edeceğiz. Bu sürecin, Bilecik ve bölgedeki tüm yerel üreticiler için yeni fırsatlar yaratacağına inanıyoruz.