Milli Teknoloji Güçlü Sanayi Hamlesi Yolunda Sanayimizin Geleceği; Sorunlar ve Çözüm Önerileri toplantılarının Bilecik ili özelindeki bölümü Bilecik Valiliği himayelerinde, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından ve ilgili kurumların yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından sanayi ürünlerinde yerlileştirmeye dayalı bir ekonomik dönüşümün temellerini oluşturarak milli teknoloji, güçlü sanayi hamlesinin tesis edilmesi ve sanayi tabanının güçlendirilmesi hedefleri doğrultusunda gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan Bilecik Valisi Tahir Büyükakın, “Kamu, sanayi ve üniversiteler bir araya gelirse, büyük işler başarabiliriz” dedi.
“Profesyonel anonim şirketlere geçiş sağlanmalı”
Göreve geldiği günden beri sanayi odaları ve iş dünyasıyla bir araya geldiğini ve sorunları yakından bildiğini ifade eden Vali Büyükakın, “Sadece idarecilerin değil sanayicilerin de değişmesi gerekir. Bu nedenle oturup birlikte çalışmalıyız. Bizlere angarya gelen planlamaya, Ar-Ge çalışmalarına, inovasyona önem vermeliyiz. Bunu hep birlikte başarmalıyız. Markalaşma, ürün gelişimi gibi konulara öncelik vermeli, sanayi ile üniversiteyi birleştirmeliyiz. Aile şirketi mantığını profesyonel yönetim biçimlerine, profesyonel şirketlere dönüştürmeliyiz. Bunu bu ildeki tek bir işletme yapamaz. Bunu birleşirsek yaparız, sanayi ile üniversite bir araya gelirse başarırız. Üniversite ve sanayi birleşirse kazanırız. Bu kentte kalıcı çalışmalar olması için bu çalışma buna vesile olmalıdır. Sanayi kısmı bunu yapmaya çalışırken biz idareciler de bu birlikteliğin ve işleyişin kolaylaşmasını sağlamalıyız.” diye konuştu.
Sonuç ve öneriler Bakanlığa bildirilecek
Bilecik Valisi Tahir Büyükakın’ın yanı sıra Bilecik Belediye Başkanı Nihat Can, Bilecik TSO Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Keskin, Bilecik ilçelerinin kaymakamları ve işadamlarının katıldığı, arama konferansı şeklinde gerçekleşen toplantıda sunum yapan BEBKA Genel Sekreter İsmail Gerim de , “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın 81 ilde başlattığı milli teknoloji, güçlü sanayici hareketiyle birlikte, kalkınma ajansları olarak sanayicilerimizle bir araya gelip, onların sorunlarına ne gibi çözümler bulabileceğimizi değerlendireceğiz. Sıkıntıları birinci ağızdan dinleyip, şehir ekonomisinin dinamikleriyle birlikte ortak istişareler sonucunda, somut çözümler bulacağımıza inanıyoruz” şeklinde konuştu.
Finansmana erişim, beşeri sermaye, kurumsal yapılanma, fiziki altyapı, ulusal ve uluslararası pazara erişim ve tutunma, üretim maliyetleri, devlet destekleri, kalite ve markalaşma, profesyonel danışmanlık gereksinimi, mevzuata dair sorunlar, ekonomik belirsizlik, Ar-Ge, rekabetçilik ile yenilik ve yaratıcılık olmak üzere 14 başlığın ele alındığı toplantıdan elde edilen sonuçlar ile önerler, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına çıktı olarak bildirilecek.
Toplantılara Eskişehir ve Bursa illerinde de devam edilecek.