Bilecik Belediyesi ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) işbirliğinde gerçekleştirilen Marka Değerleriyle Bilecik Sempozyumunun 3. gününde; Bilecik'in turizme ilişkin kaynakları ve yapılması gereken çalışmalar ele alındı.
Bilecik turizmine ilişkin somut adımların atılması anlamında önemli bilgilerin verildiği sempozyumda; BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturumda katılımcılara sunum eşliğinde bilgiler aktarıldı. Panele Turist Rehberler Birliği (TÜREB) Başkanı Ahmet Zeki Apalı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı İnanç Özkaynak, TURSAB Doğa ve Turizm Yöneticisi Cevdet Oğuz, konuşmacı olarak katıldı.
''Osmanlının Kurulduğu Topraklar Olan Bilecik Turizm İçin Büyük Bir Değerdir''
Bilecik’i ve bölgeyi turizm potansiyeli açısından değerlendirilen TÜREB Turist Rehberler Birliği Başkanı Ahmet Zeki Apalı yaptığı konuşmada şunları söyledi:
''Osmanlının kurulduğu topraklar olan Bilecik, turizm için büyük bir değerdir'' ifadelerini kullanan Apalı; ''İç Turizm de Bilecik rakamlarına bakıyoruz. Tüm Eskişehir gezilerinde Bilecik programı da var. Çünkü Osmanlının kurulduğu toprakları merak ediyorlar.
Bölgeyle ilgili mantar safarisi var yeni öğrendim. Bilecik bölgesi bunun için çok uygun. Bunu düzenleye biliriz. İnsanlar buna ciddi paralar ödüyorlar. Bilecik’te daha özgün destinasyonu ortaya çıkarmamız lazım. Böylece büyük bir istihdam olacak. Temel sorunumuz işsizliğin çözümü turizm. Biz bu turizmi tüm ülkeye yaymış olsaydık ülkemiz de terör de olmazdı.” şeklinde konuştu.
Tursab Yetkilisi Oğuz: ''Bilecik, Dünyadaki 6 İklim Kuşağının 3'ünün Görüldüğü Bir Yer''
TURSAB Doğa ve Turizm Yöneticisi Cevdet Oğuz; ise konuşmasında Bilecik'in, sahip olduğu doğal güzellikleri ile dünyada görülen 6 iklim kuşağının 3'üne sahip olduğunu belirterek;
''Anadolu’nun kendisi özel olduğu gibi Bilecik de çok özel bir yer. 10 yıldır keyifle geliyorum. Son 3 yıldır Osmaneli’nin bir köyünde kamp yapıyoruz. Osmaneli eski İpek Yolu üzerinde, önemli bir yer. Buraya geldiğimizde köylere çıkarken zeytin ağaçlarıyla karşılaşıyoruz, bu çok özel bir durum. Hem de dünya da 6 tane büyük iklim kuşağının 3 tanesini görebiliyoruz burada. Bu tür geçiş olan illerde çok kısa mesafelerde görülüyor ve muazzam bir değer. Sırf bu bile üzerinde durulup geliştirilebilecek bir durum. Gölpazarı ilçesine kadar Akdeniz iklimi sokuluyor. Anadolu’da ki turizm açısından çıkışı doğadan kaynaklı olabileceğini düşünüyorum. Misal Kurşunlu köy var günü birlik de olsa ilgi görüyor. Kınık köyü var. Harmankaya var. Buralarda çok özel yerler var. Güçlü olan yerleri tespit etmek gerekiyor. Ama toplumda hatalı olan şey tüm sorunların bir anda çözülmeye çalışılması. Buralarda 5 yıldızlı otelden ziyade kırsalda küçük yatırımlar ivme kazandıracaktır. Ev pansiyonculuğu bile bu konuda çok faydalı olur. Bu tür tesislerle küçük grupları kaldırabilirsek civar illerde ki acentelerle çalışılabilir.” İfadelerini aktardı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı Özkaynak: ''Bakanlık Olarak Bilecik Turizmini Atağa Geçirecek Çalışmalarımız Var''
Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı İnanç Özkaynak ise bakanlık olarak Bilecik turizmini atağa geçirecek çalışmalarının olduğunu belirterek, şunları söyledi:
''Öncelikle böyle bu organizasyonu yapan Bilecik Belediyesi ve BEBKA’ya teşekkür ediyorum. Dünya Turizm örgütünün rakamlarına göre 1.2 milyar turist seyahat ediyor. Türkiye de 26 sektörü etkileyen bir sektör. Gelişmekte olan ülkeler turizm pastaları %45 2030’da ise %57 olacağı ön görülüyor. Sormamız gereken şey bu pastadan ne kadarını almak istiyoruz, ne zaman almak istiyoruz, ne kadarını almak istiyoruz. Yoğun turist aldığımızda özgün kültürümüz de olumsuz etkileniyor. Bunun çözümü nedir? Tanınmamış yerlerimizi de dünyaya tanıtmalıyız ki turizm pastasını 4 mevsime, 7 bölgeye yaymalıyız. Bu tanınmayan yerleri önce hazırlayıp sonra tanıtacağız. Bu eylem planının içerisinde Bilecik de var.''
BEBKA Genel Sekreteri Gerim: “Bilecik Yıldız Gibi Parlıyor”
Bölgede yapılan çalışmalar hakkında önemli bilgiler aktaran BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim ise Bilecik'in turizmde yıldız gibi parladığını hatırlatarak; Ülkemiz ekonomik alanda önemli çalışmalar yapıyor. Bilecik’te öyle sanayi konusunda ciddi yol kat etti. Kültürel mirası, Osmanlı topraklarını da hakkını vermemiz lazım. Bu uğurda hep beraber çalışıyoruz. Bilecik her türlü imkâna sahip. Gençliğimiz var. Bilecik’te turizm konusunda üzerinde çok durduk. Bir komisyon kuruldu ve ihtiyaçlar tespit edildi. 2011 yılında Ajansımızın doğrudan faaliyet desteğiyle Bilecik’in marka değeri ortaya koyuldu. 2015 yılında ortak akıl toplantısını gerçekleştirdik. Bilecik turizmine yönelik haberler hazırlandı ve yayınlandı. Kırsal Tasarım etkinlikleri yaptık, Kurşunlu köyünde yapılan etkinlikler çok ses getirdi. Birçok fuara katılarak boy gösterdik. Turizm acentelerine özel 4 kez info gezilerle Bilecik’i duyurmaya çalıştık. Bilecik’in markalaşması çok önem verdiğimiz bir konuydu. Bilecik Dünya Turizm Destinasyonu Oluyor Projesi kapsamında markalaşma haritası hazırlandı. Turizm pazarlamasına yönelik eğitimler ve faaliyetler yürütüldü. Bilecik’te alternatif turizm destinasyonu oluşturmak istiyoruz. Doğa sporları ve alternatif sporlara yönelik fam tripler oluşturmayı düşünüyoruz. Aynı zamanda fuar katılımlarıyla bunları destekleyip çevre illerde tanıtım çalışmaları yapacağız. Acentelere ve rehberlere yönelik tanıtım turları düzenlemeye devam edeceğiz.'' ifadelerini kullandı.
Sempozyumun ardından konuşmacılara teşekkür plaketleri Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı tarafından takdim edildi.