Bursa’da turizmi 12 aya yaymak, turistin şehirde kalış süresini uzatmak, sorun ve çözüm önerilerini paylaşmak amacıyla düzenlenen 2. Turizm Zirvesi, Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde (Merinos AKKM) tamamlandı.
Bursa’da turizmi 12 aya yaymak, turistin şehirde kalış süresini uzatmak, sorun ve çözüm önerilerini paylaşmak amacıyla düzenlenen 2. Turizm Zirvesi, Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde (Merinos AKKM) tamamlandı. İki gün boyunca 5 farklı salonda yapılan toplam 29 oturumdaki sunumlarda ve sözlü bildirilerde alanında uzman isimler tarafından katılımcılara bilgi verildi. Orhangazi Salonu’ndaki zirvenin açılış töreni ise Bursa’nın tanıtım filminin gösterilmesi ve Hacivat ile Karagöz gösterisiyle başladı. Programda, ayrıca konukların katılımıyla mini anket yapıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın turizm şehri olması yolunda önemli bir çalışmaya imza atıldığını söyledi. Deniz, kum, güneş avantajıyla yeterli otel kapasiteleri olan şehirlerle rekabet etmenin ancak etkili ve turizmin önemini kavrayan kamu yönetimleriyle olabileceğini belirten Başkan Altepe, Bursa’nın çok yönlü bir şehir olduğunu, tarım, ticaret, sanayi şehri olan Bursa’nın aynı zamanda önemli bir turizm şehri olma potansiyeli taşıdığını aktardı. Her türlü birikimi olan şehrin tek dalda gelişmesinin sıkıntı oluşturabildiğini anlatan Altepe, “Artık sanayi dışındaki diğer avantajlarımızı da kullanmak istiyoruz. Turizm şehri olması için hep birlikte adımları atıyoruz. Bursa’nın altyapısı güçlü. Böyle bir şehirde yaşamak ve hizmet etmek büyük şanstır. Bursa’da yapılacak işlerle ilgili devamlı yetki istiyoruz. Aldığımız yetkileri en güzel şekilde değerlendirerek şehrin her alanda gelişmesi için çalışıyoruz. Gelişen ve büyüyen Türkiye’de lokomotif şehir Bursa olmalıdır. Aldığımız yetkilerle geçmişi 8500 seneye dayanan değerlerimizi ortaya çıkarıyoruz. Bursa, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi. Artık dünya mirası haline geldi. Kırsal kültür ve somut olmayan kültürel miraslarımızı şehrimize kazandırdık. 10 yeni ilçemizde de çalışmalarımızı başlattık” dedi.
Sağlık Bakan Dr. Mehmet Müezzinoğlu, turizm zirvesinin Bursa’ya büyük fayda sağlayacağını ifade etti. Turizmin her konu başlığında Bursa’nın altyapıya sahip olduğunu belirten Müezzinoğlu, “Önümüzdeki süreçte spor turizmde farklı boyutuyla Bursa turizm başlıkları arasında yerini alacaktır. Yeni stadyum, uluslararası organizasyonlar için güçlü bir ayak olacak. Öte yandan Türk takımlarının antrenman için yurtdışına tercih ettiği gibi, yabancı takımlar da Bursa’yı, Türkiye’yi tercih edebilmelidir. Büyükşehir Belediyesi’nin gerekli adımları atabilmesi için Gençlik ve Spor Bakanlığı ile görüşeceğiz. Turizm konusunda çok yönlü ele alınabilir ve dinamikleri hareket geçerse ulu şehir kavramını geleceğe taşıyacaktır” diye konuştu.
VALİ KARALOĞLU: 5 MİLYON TURİSTİ AĞIRLAMAYI HEDEFLİYORUZ
Bursa Valisi Münir Karaloğlu ise, iki gün boyunca Bursa’nın turizm açısından masaya yatırıldığına dikkat çekti. Bursa’nın turizm potansiyelinin çok yüksek olduğunu söyleyen Karaloğlu, “Bursa’da tüm turizm çeşitleri uygulanabilir. Potansiyel var, ancak tam olarak kullanamıyoruz. Bu toplantılar potansiyeli daha iyi kullanabilmek içindir. Bursa’nın uluslararası alandaki tanıtımıyla ilgili adımlar atıyoruz. Sosyal medyada tanıtıma ağırlık verdik. İstediğimiz noktada olmasak da 2023 vizyonunda şehrimizde 5 milyon turisti ağırlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Kuş, önümüzdeki dönemde kültür turizmi başta olmak üzere termal ve sağlık turizmi, fuar turizmi ile birlikte Bursa’nın turizmden hak ettiği payı alacağını aktardı. BTSO bünyesinde turizm sektörel konseyi oluşturduklarını anlatan Kuş, Bursa’nın fuar ve kongre turizminden daha fazla pay alması için çalışmalar yaptıklarını belirtti. 70 den fazla ülkeden 3 bin kişiyi fuarlarda Bursa’da ağırladıklarını ifade eden Kuş, Bursa ekonomisine de hareketlilik kazandırıldığını söyledi.
İSTANBUL TURİZMDE BURSA’YA RAKİP DEĞİL
Zirve’nin sözlü bildirilen bölümünde düzenlenen ve Prof. Dr. Necdet Hacıoğlu moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturuma BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci de konuşmacı olarak katıldı.
Zirvede İstanbul-Bursa-İzmir Otobanı’nın Bursa Turizmine Etkileri başlıklı araştırma sonuçlarını katılımcılarla paylaşan BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci, Türkiye’de daha önce buna benzer bir çalışmaya imza atılmadığını kaydetti.
İstanbul’un turizm için Bursa’ya rakip değil ortak ve tamamlayıcı bir unsur olarak görüldüğünün altını çizen Değirmenci, “İstanbul’a gelen turistleri düşündüğünüzde otoyolla beraber kısalacak süreyle Bursa’ya olan turist akımı artacaktır. Ulaşımın kolaylaşmasıyla hava yolundaki sıkıntı ortadan kalacak. Sabiha Gökçen Hava Alanı 40 dakikalık bir mesafede yer alacak. Bursa bu sayede iki havaalanına birden sahip olacak. Uluslararası uçuşların gerçekleştirildiği Sabiha Gökçen ve daha çok yerel noktalara uçuş gerçekleştiren Yenişehir Havaalanı sayesinde Bursa’nın erişilebilirliği daha da artacaktır. Bu sayede hedef, Bursa’nın halen 1,8 olan günlük konaklama sayısını 2-2,5 gün ortalamasına çıkartabilmek olmalı” değerlendirmelerinde bulundu.