Bursa Valiliği’nin, BEBKA desteği ile yürüttüğü “MenşeiBursa” projesiyle kente özgü yerel ürünlerin coğrafi işaretleme çalışmasının yapılması ve bunların dünyaya tanıtılması hedefleniyor.
Bursa Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi tarafından Bursa Bilecik Eskişehir Kalkınma Ajansı (BEBKA) desteği ile başlatılan “Menşei Bursa” projesinin tanıtımı yapıldı. Proje kapsamında, Bursa’ya özgü yerel ürünlerin coğrafi işaretleme çalışmasının yapılması ve bunların dünyaya tanıtılması hedefleniyor.
Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Hilton Otel’de düzenlenen proje tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Bursa’nın çok sayıda yerel değeri olduğunu ama bunu sadece Bursalıların bildiğini söyledi. Yerel değerlerin coğrafi işaretlerinin tamamlanmasının büyük önem taşıdığına dikkat çeken Karaloğlu, ”Bu konularda daha önceki çalışmalara baktığımızda üzülerek söylüyorum ki; coğrafi işaretleme konusunda birçok küçük ilden daha az çalışma yapıldığını görüyoruz. Fakat bir gerçek var ki; çok fazla yerel değerimiz var ama az sayıda coğrafi işaret alan değerlerimiz var. Bu projeyle değerlerimizi tüm dünyaya tanıtacağız” dedi.
ÇOK DEĞERİMİZ VAR
Karaloğlu, Mustafakemalpaşa Tatlısı, Mustafakemalpaşa Peynirli Tatlısı, İnegöl Köftesi, Gemlik Zeytini ve İznik Çinisi’nin coğrafi işaretlemelerinin tamamlandığını, tanındığını dile getirerek, şöyle devam etti:
”Bursa sadece bu değerlerden ibaret değil. Acil coğrafi işaret tamamlaması gereken birkaç tane değer sayarsak bunları şöyle sıralayabiliriz. ‘Siyah incir, enginar, deveci armudu, cantık, pideli köfte, kestane şekeri, iskender kebap, gedelek turşusu, hurma tatlısı, bursa bıçağı, havlusu ve şeftalisi.’ Belki de sayamayacağımız yüzlerce değerimiz var. Bunların her birini borsalarımıza, esnaf birliklerimize, kamu kurumlarına eşleştirmemiz gerekiyor.”
Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta da BEBKA’dan 198 bin lira bütçe alarak başlatılan projenin Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği işbirliğiyle yürütüleceğini kaydetti. Usta, 7 ay sürecek proje kapsamında ayrıca coğrafi işareti teşvik etmek ve farkındalık yaratmaya yönelik çalışmalar, tanıtım faaliyetleri, Coğrafi İşaretler ve Gastro Turizm Paneli, Yöresel Ürünlerle Gastronomi Festivali, 1’inci Uluslararası Aşçılar Zirvesi gerçekleştirileceğini açıkladı.
BEBKA 2012 yılı Turizm Tanıtım Mali Destek Programı kapsamında bu proje ile birlikte 12 proje destek almaya hak kazanmıştı. Coğrafi işaret, kültür envanteri, bilgi teknolojilerinin tanıtım faaliyetlerinde kullanılması gibi alanlardaki projelerin uygulama dönemi devam ediyor. Bu projelerle, bölge tanıtımına katkı sağlanması ve turizmin geliştirilmesi amaçlanıyor.