Bursa Büyükșehir Belediyesi ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından Türk Hava Yolları’nın ana sponsorluğunda, Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin ev sahipliğini yaptığı Bursa Bilim Șenliği 6-7-8 Mayıs tarihlerinde Merinos Park’ta gerçekleştirildi.
Açılışa İçişleri Bakanı Efkan Ala, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Milletvekilleri Bennur Karaburun, Hakan Çavuşoğlu, Zekeriya Birkan, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci ve CLK Uludağ Elektrik Genel Müdürü Ali Erman katıldı.
Açılış konuşmasında Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türkiye ve dünyada bu kadar geniş kapsamlı başka bir bilim şenliği olmadığını belirterek, "Bu yıl 57 üniversite ve 67 şehirden bin 360 proje başvurusu yapıldı. Tek amacımız başımıza icat çıkaracak, kreatif, bilime gönül vermiş bir nesil yetiştirmek" dedi. Kültür A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Bakan da Bilim Şenliği'nin artık bir Bursa markası haline geldiğini belirterek, atölye çalışmaları, simülatörler, konferansları ile bölgede ve dünya çapında geniş bir bilimsel organizasyon olmadığını vurguladı.
Törenin ardından aralarında Genel Sekreterimiz Tamer Değirmenci’nin de olduğu Bursa Bilim Şenliği’ne katkıda bulunan kamu ve özel sektör temsilcilerine protokol üyeleri tarafından birer teşekkür plaketi takdim edildi.
Türkiye’nin dört bir yanından gelen bilim meraklılarını buluşturan 5. Türk Hava Yolları Bursa Bilim Şenliği’nde 53 atölye çadırı ile mekanik, elektronik, gastronomi, astronomi, sağlık, model uçak ve robot gibi farklı alanlarda çalışmalar yapıldı.
2016'da “Çevre ve Enerji” başlıklarının ana temasını oluşturduğu Türk Hava Yolları Bursa Bilim Şenliği kapsamında yenilenebilir enerji üretimine, geri dönüşüme, enerji depolama sistemlerine, çevre bilincine vurgu yapılarak atölye çalışmaları ile hem bilime hem de çevre bilincine farkındalık sağlanması amaçlandı.
Bilim Şenliği kapsamında bu yıl ikincisi düzenlenen proje yarışmasına Türkiye’nin dört bir yanından bin 360 proje başvurusu yapıldı. İstanbul, Ankara, Mersin, Muş, Osmaniye, Iğdır gibi Türkiye’nin 67 farklı ilinden yapılan başvuruların değerlendirilmesi sonucu 4 farklı kategoride 50 proje adını finale yazdırmayı başardı. Proje yarışmasının konsepti ‘Bilim ve Teknoloji’ olarak belirlenirken, minik ve çocuk mucitler kategorisinde 10’ar, genç ve usta mucitler kategorisinde 15’er proje finale kaldı. Toplamda 102 bin lira ödülün dağıtılacağı yarışma kapsamında finale kalan 50 projeye 1000 liradan 16 bin liraya kadar değişik oranda para ödüller verildi.
Usta Mucitler Kategorisi’nde birincilik ve 16000 TL’lik para ödülü ‘Ses Frekanslarını Titreşim Diline Dönüştürebilen Sistemler ile İşitme Engelli Bireylerin Eğitimi’ isimli projesiyle Oğuzhan Aydemir’in oldu. Genç Mucitler Kategorisi’nde ise birincilik ve 11000 TL’lik para ödülü ‘’Titreşen Diyaframlar Yöntemi ile sesten Elektrik Elde Edilmesi’ isimli projesiyle Ersin Civan’ın oldu. Çocuk Mucitler Kategorisi’nde ise birincilik ve 6000 TL’lik para ödülü ‘’atık Kodu’ isimli projesiyle Seyis Candan Işık’ın oldu. Minik Mucitler Kategorisi’nde ise birincilik ve 3000 TL’lik para ödülü ‘geleceğimiz Boşa Akmasın’ isimli projesiyle Mustafa Üzmez’in oldu.
THY Bilim Şenliği 4 kategoride sıralamaya girenlere ödüllerinin dağıtıldığı ödül töreninin ardından sona erdi.