Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) tarafından, T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonuyla yürütülen “Sürdürülebilir Sosyo-Ekonomik Uyum için Girişimcilik Kapasitelerinin İyileştirilmesi (ENHANCER) Projesi” kapsamında; İstihdam Yaratma Odaklı Kooperatif Hibe Programı için çağrıya çıkıldı ve başvurular başladı.
Bu kapsamda Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) yeni hizmet binasında gerçekleşen basın toplantısı ile program ve hibe koşullarının ayrıntıları hakkında bilgi verildi.
BEBKA Genel Sekreteri Doç. Dr. M. Zeki Durak açılış konuşmasında program ile ilgili genel bilgiler vererek Ajansın yeni ilan ettiği Mali Destek Programından ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen “Genç İstihdamı” teması kapsamında yürütülen faaliyetlerden bahsetti. Bursa’nın bu programdan azami derecede faydalanması dileğiyle tamamlanan açılış konuşması sonrasında başlayan basın toplantısında ilk sözü ICMPD Batı Balkanlar ve Türkiye Bölge Ofis Başkanı Tamer Kılıç aldı. Türkiye’deki mülteciler için mali yardım programı FRİT Bünyesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı liderliğinde yürütülecek ENHANCER Projesi’nin girişimciliğin güçlendirilmesini ve ekonomik kalkınmayı desteklemesinin hedeflendiğini belirten Kılıç, en az 10 kooperatife destek verileceğini söyledi. Kılıç kooperatiflerden çok sayıda proje beklediklerini belirtti.
Kılıç’tan sonra sözü alan Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı Bölüm Başkanı Libor Chlad, AB’nin Türkiye’ye Suriyelileri ev sahipliği konusunda destek vermeye devam ettiğini hatırlatarak, “Gerek Suriyeliler gerekse Türk girişimciler, finansmana erişim sorunu yaşıyorlar. ENHANCER gibi projeler, bu sorunu çözmeyi ve girişimcilik iklimini geliştirmeyi hedefliyor. Temel hedef ise ekonomik kalkınmaya destek” diye konuştu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Şimşek ise konuşmasında istihdam yaratma amaçlı girişimcilere destek programlarını bütçesinin Türkiye genelinde 32 milyon 500 bin Avro olduğunu bildirdi.
Kalkınma Ajanslarının bulunduğu illerde girişimcilik ikliminin gelişmesi için her türlü çabayı sarf ettiğini ifade eden Şimşek, ajansların ülke genelinde çok sayıda AB destekli projeyi hayata geçirdiğini kaydetti.
Konuşmaların ardından sonra söz alan ve bölgedeki tüm kooperatiflere proje hazırlama konusunda destek vermeye hazır olduklarını dile getiren Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) Hibe Programları Yöneticisi Gökmen Ataş, programın ayrıntıları ile ilgili bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi.