Eskişehir Valiliği ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından 14 Nisan 2015 Salı günü “Eskişehir Turizm Çalıştayı” düzenlendi.
Programının açılış konuşmasını yapan Eskişehir Valisi ve BEBKA Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Güngör Azim Tuna, “Turizm sektörü, iktisadi anlamda göz ardı edilmemesi gereken ve karar alma süreçlerinde yerel aktörlerin mutlaka etkin olmalarını gerektiren bir sektördür” dedi.
Eskişehir’in markalaşması, turizm değerlerinin uluslararası pazara sunulması ve stratejik planlarının yapılması amacıyla bu turizm çalıştayını gerçekleştirdiklerini belirten Vali Güngör Azim Tuna “Turizm sektöründe kamu kesimi olarak bizler, özel sektörün ve sivil toplumun işbirliğiyle stratejik planlamalarımızı yönetişim ilkesi çerçevesinde yeniden gözden geçirerek güncellemek ve sürecin yönetimi ve uygulamasında sektörün önüne bir yol haritası koyma arzusundayız” şeklinde konuştu.
Bölgesel kalkınmaya yönelik değerli çalışmalar yürüten ve proje destekleri sunan BEBKA’nın potansiyelinden bu süreçte daha çok yararlanacağız. Bu çalıştay ile kalkınma hedeflerimize yönelik soysal sermayemizi de teste tabi tutmuş oluyoruz” sözlerine yer verdi.
Eskişehir Milletvekili Salih Koca da Eskişehir’in, 2023 vizyonunda turizm bakımından daha iyi bir noktaya geleceğine inandığını belirterek, çalıştaydan çıkacak sonucun takipçisi olacağını aktardı. Milletvekili Koca, “Çalıştayda ortak akılla çıkacak projeler konusunda gerekli adımların atılmasıyla da inşallah bu şehri turizm alanında hak ettiği noktaya hep beraber götüreceğimize inanıyorum” dedi.
Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel ise, Eskişehir’in köklü bir geçmişe sahip olduğunu, birçok kültürel mirası barındırdığına dikkati çekerek, turizmin, dünyada istihdamın yüzde 10’unu, gayrisafi milli hasılanın yüzde 10’unu sirküle eden bir endüstri olduğuna söyledi.
Kıyı turizminden kültür turizmine bir türlü geçilemediğinden bahseden Milletvekili Demirel, “O zaman önce turizmden ne anlıyoruz, ne anlamalıyız, Eskişehir olarak ne yapabiliriz? Aslında çok avantajlarımız var. Güney Marmara’ya, Batı Anadolu’ya geçiş güzergâhtayız ve demiryoluyla ulaşımı da çok kolay buranın bunların hepsi doğru insan envanterimiz de var ama konu başlığımız yok” diye konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, çalıştayın güzel bir teşebbüs olduğunu anlatarak sağlık turizminin önemine değindi. Başkan Büyükerşen, “Sağlık turizmi açısından Türkiye büyük potansiyele sahip. Türkiye’nin neresine giderseniz gidin doğal sular, kaplıca suları ve tedavi merkezleri bulabilirsiniz” ifadesini kullandı.
Ayrıca çalıştayda; Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, Skal Eskişehir Kulübü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Gökçe Yüksek, TÜRSAB Eskişehir Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Akın Çamoğlu ve Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir de birer konuşma yaptı.
Kürsü konuşmalarının ardından program katılımcıların turizm konusuna yönelik görüşleri alındı. Çalıştay, grup çalışmaları ve değerlendirmeler ile tamamlandı.