Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından girişimcilik alanında yapılmış olan çalışmalar ve örnek projeler hakkında bilgi ve deneyim paylaşımı amacı ile “Girişimcilik Ekosisteminin Geliştirilmesi Tecrübe Paylaşımı Toplantısı” düzenlendi.
İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) işbirliği ile Bursa Ticaret Sanayi Odası (BTSO) ev sahipliğinde düzenlenen Girişimcilik Ekosisteminin Geliştirilmesi Tecrübe Paylaşımı Toplantısına Bilecik Vali Yardımcısı Rahmi Köse, BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim ve BTSO Meclis Başkan Yardımcısı Murat Bayizit’in yanı sıra, çeşitli kurumların temsilcileri ve girişimci adaylarının geniş katılımıyla yapıldı.
“Girişimcilik giderek önemli hale geliyor”
Programın açılışında konuşan BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, ülkemizde girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmanın, güçlü bir ekosistem oluşturmanın ve girişimciliği geliştirmenin gün geçtikçe önem kazandığına dikkat çekti.
Gerim, bu noktada kamunun düzenleyici, yol gösterici ve izleyici bir rol üstlenmesinin önemine işaret ederek, “Kamunun gerekli durumlarda uygulamalarda yer alması, girişimcilik desteklerinin uygulanmasında, özel kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları ile stratejik iş birlikleri yapılması açısından önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.
Hassasiyetle yaklaşılması gereken bir konu girişimcilik
BEBKA’nın girişimcilik konusuna ayrı bir ehemmiyetle yaklaştığının altını çizen İsmail Gerim, bu kapsamda TechUP ve SeedUP programlarının yanı sıra sosyal girişimcilik konusuna dikkat çekmek üzere çeşitli seminer ve toplantılar düzenlediklerini hatırlatarak şöyle konuştu:
“Ajansımız tarafından TechUP Teknoloji Odaklı Hızlandırıcı Programı tasarlanmıştır. İlk TechUP programı 2016 yılında Eskişehir’de başlamış, daha sonra Bursa’da uygulanan programın üçüncüsü yine Eskişehir’de yürütülmüştür. Üç yılda yürütülen üç programa 28 girişimci dahil oldu. Bu firmalar toplamda 80 saat eğitim ve 443 saat mentörlük hizmeti aldı. Bursa’da bir firmamız geliştirdiği ‘Karbondioksit Lazer Tüpü Teknolojisi’ ile yatırım aldı. Geçtiğimiz haftalarda açılış toplantısını yaptığımız “SeedUP İnovatif Girişimcilik Programı” ise inovatif iş fikirlerinin hayata geçirilmesi için iş kurmak isteyen girişimcilere destek vermeyi amaçlayan Teknoloji Transfer Ofisleri ile yapılan görüşmeler neticesinde ortaya konan ihtiyaca binaen tasarlandı. SeedUP programı kapsamında firmasını kuran ve mentorluk programını da başarıyla tamamlayan girişimcilerin Teknoloji Odaklı Hızlandırıcı Programı (TechUP) yönlendirilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca sosyal girişimcilik konusunda farkındalık ve bilinirlik oluşturmak, iyi uygulama örneği sosyal girişimcilerin tecrübelerini katılımcılara birinci elden aktarmak ve ilimizdeki sosyal girişimlerin sayısının artırılmasına katkı sağlamak amacıyla geçtiğimiz günlerde Sosyal Girişimcilik Semineri düzenledik.”
“Girişimcinin her zaman yanındayız”
Bölgesinde ve dünyada güçlü bir Türkiye hedefi doğrultusunda girişimcilerin yanında olmayı sürdüreceklerini belirten BTSO Meclis Başkan Yardımcısı Murat Bayizit de “Hayalleri büyük olmayanın hedefleri büyük olmaz. Son 30 yıldaki kazanımlarımızı girişimcilerimizin hayalleri ve cesaretleri sayesinde elde ettik. İçinde bulunduğumuz kritik virajları da yine girişimcilerimizin yüksek özgüveni ve dinamizmi sayesinde başarılı bir şekilde geçeceğimize inancımız tam. BTSO olarak kentimizin ve ülkemizin geleceğine katkı sağlamak için merkezinde gençlerin yer aldığı ve onların iş süreçlerine dahil olduğu bir yapı inşa etmenin oldukça önemli olduğuna inanıyoruz” dedi.
BTSO’nun, gerek yeni girişimlerin ekonomimize kazandırılması gerekse de mevcut girişimcilerin desteklenmesi noktasında örnek projeler yürüttüğünü hatırlatan Bayizit, şöyle devam etti:
“Başta girişimci kurullarımızın faaliyetleri ve KOSGEB işbirliğinde yürüttüğümüz uygulamalı girişimcilik eğitimlerimiz olmak üzere kentimizde girişimcilik kültürünün geliştirilmesine yönelik çok sayıda çalışmayı hayata geçirdik. Önümüzdeki dönemde de girişimcilerimizin yanında olmaya ve gençlerimize destek vermeye devam edeceğiz.”
İyi örnekler sergilendi
Yapılan açılış konuşmalarının ardından, BEBKA 2019 Yılı Girişimcilik Mali Destek Programı hakkında bilgilendirme yapılırken daha önce girişimcilik alanında mali destek programları yürüten İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) yetkilileri de girişimcilik konusunda bir sunum yaptı. Programın ikinci kısmında; İSTKA tarafından desteklenen Zemin İstanbul, Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi, Akademiden Girişime Yenilikçi Dönüşüm Programı (LeanLab), ScaleUp Girişimci Hızlandırma Programı ile 3 Boyutlu Tıbbi ve Endüstriyel Tasarım Laboratuvarı (TETLAB) Projeleri hakkında bilgi ve deneyim paylaşımı yapıldı.