ULUTEK Teknoloji Geliştirme Bölgesi tarafından Bursa Bilecik Eskişehir Kalkınma Ajansı (BEBKA)’nın Doğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamında yüzde 100 hibe destek almaya hak kazanmış olan Metal – Makine Sanayi Ar-Ge Kapasite Tespiti ve Geliştirilmesi Projesi’nin çıktısı olan Değerlendirme Raporu’nun tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Ulutek Yönetim Kurulu Başkanı ve BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker, “Ulutek Teknoloji Geliştirme Bölgesi, AR-GE ve yeni teknoloji geliştirilmesi ve kullanımı anlamında Bursamıza fayda sağlayarak 2023 hedeflerine kararlı adımlarla ilerlememize olanak sağlayacaktır” dedi.
Metal – Makine Sanayi Ar-Ge Kapasite Tespiti ve Geliştirilmesi Projesi’nin çıktısı olan Değerlendirme Raporu’nun sonuçları hakkında bilgi veren Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek ise, “Bursa metal ve makine sanayinde faaliyet gösteren 165 firmadan 86’sında yani yüzde 52’sinde AR-GE birimi bulunuyor” dedi.
AR-GE, ürün geliştirme ve inovasyon yönetimi süreçlerinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi gerektiğini düşünen firmaların oranının yüzde 82 olduğuna vurgu yapan Rektör Prof. Dr.Kamil Dilek, “Bu araştırma kapsamında edinilen bulgulara göre, Bursa’da faaliyet gösteren metal ve makine sektöründeki firmaların ar- ge ve inovasyon potansiyellerinin bulunduğu; ancak bu potansiyelin yeterli olmadığı ve geliştirilmeye açık olduğu ortadadır” diye konuştu. Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek ayrıca; sektörün güçlü, zayıf yönlerinin, tehdit ve fırsatlarının belirlenerek elde edilen bulgulara göre stratejiler oluşturulması gerektiğini ifade etti.
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (TGB) Performans Endeksi’nde ULUTEK altıncı oldu.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açıklanan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (TGB)performans endeksine göre Türkiye’de bulunan 32 teknoloji geliştirme bölgesi arasında ULUTEK Teknoloji Geliştirme Bölgesi altıncı sırada yer aldı. ULUTEK aynı çalışmada Ar-Ge yenilikçilik kategorisinde en yüksek puanı alan TGB oldu.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 1. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi’nin açılışında, Bakanlık tarafından bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi sonuçlarını açıkladı.
TGB’lerin ülkenin inovasyon ekosisteminin merkezine yerleştireceklerini ve bu yaklaşımın ilk ve önemli bir adımı olarak Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi’ni oluşturduklarını belirten Ergün, endeks sayesinde Bakanlığın TGB’lerdeki gelişmelere daha yakından odaklanacağını, hangi alanlarda ne gibi düzenlemeler yapılması gerektiğini daha net tespit edeceklerini söyledi.
Bu çalışmanın sadece teknoparkların varlığı ile övünmek yerine bu bölgelerde ne tür değerlerin üretildiğinin tespitine yönelik olduğunu kaydeden Ergün, amacın ne pahasına olursa olsun Ar-Ge yapmak değil, ülkeye rekabet üstünlüğü sağlayacak ve diğer ülkeleri şaşırtacak projelere imza atmak olduğunu ifade etti.
Ergün, endeks sayesinde TGB’lerin hangi alanlarda iyi olup hangi alanlarda eksik kaldıklarını tespit ve zaman içinde yakaladıkları iyileşmeleri takip etme fırsatı bulacaklarını dile getirdi.
Bakan Ergün, 2011 yılı verileriyle oluşturdukları Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi için 3 kategoride 6 boyutta ve 14 alt başlıkta veri topladıklarını ve endeksin 2011 yılında faaliyete geçen 32 TGB’yi kapsadığını belirtti.
Endeks sonuçlarına göre ODTÜ TGB’nin 57,39 puanla birinci olduğunun, bu üniversiteyi 54,56 puanla İTÜ TGB ile 53 puanla Batı Akdeniz TGB’nin takip ettiğinin bilgisini veren Ergün, ilk 10’daki diğer TGB’lerin ise Gazi, Bilkent Cyberpark, Ulutek, Selçuk, Erciyes, Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) ve TÜBİTAK MAM olarak sıralandığını söyledi. Aynı endeks çalışmasında Eskişehir TGB 21. sırada yer aldı.
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi’nin tam sıralaması ve puanlama tablosu için tıklayınız…