Bu yıl üçüncüsü düzenlenen TechXtile Start-Up Challenge, genç girişimcileri sektöre kazandırırken, Türkiye genelindeki sektör paydaşları ve ihracatçı birlik başkanlarını da bir araya getirerek, sektörün “güçbirliği” oluşturmasını sağladı.
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği ve Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin BEBKA ve BTSO iş birliğinde bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdikleri girişimcilik programı Techxtile Start-Up Challenge, tekstil ve hazır giyim sektörünü buluşturan zirveye dönüştü. UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin, UHKİB Başkanı Nüvit Gündemir, TİM Başkanı İsmail Gülle, BTSO Başkanı İbrahim Burkay ve BEBKA Genel Sekreteri M. Zeki Durak’ın yanı sıra Türkiye genelindeki Tekstil ve Hazır Giyim İhracatçı Birliklerinin başkanlarının yer aldığı gecede dereceye girenler ödüllerine kavuştular.
GENÇ GİRİŞİMCİLERİN KARİYERLERİNE YÖN VERİLİYOR
On iki yıldır genç girişimcilerin kariyerlerine yön vermesine destek olduklarını belirten UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin, “Techxtile Start-Up Challenge, gelecek güzel günler için tohumları toprağa ektiğimiz bir platform. Toprağın veriminden hiç şüphemiz yok. Eğer hava şartları da uygun olur, üzerine bir de sulamasını iyi yaparsak bu tohumlardan nefis çiçekler açacağına yürekten inanıyorum” dedi. Törende konuşan BTSO Başkanı İbrahim Burkay, BEBKA bünyesinde oluşturulacak fon ile girişimcilere destek olacaklarını açıklarken, TİM Başkanı İsmail Gülle ise Girişimcilerin projelerini sanayiciler ile buluşturma ve ortak bulmaları açısından destek vereceklerini vurguladı.
GİRİŞİMCİLERE FİNANSMAN SAĞLANACAK
Girişimcilik ekosisteminin güçlendirilmesi adına verilen desteklerin kritik öneme sahip olduğunu belirten BEBKA Genel Sekreteri M. Zeki Durak, “Planlayan, uygulayan, iş birlikleri geliştiren ve destekleyen bir kurum olarak Ajansımız, yıllardır sektöre yönelik hizmetler sunmaya devam ediyor. Bu çerçevede Bursa’daki tekstil sektörü paydaşlarımız ile gerçekleştirdiğimiz güçlü iş birliği ile TechXtile Start-up Challenge’ı hayata geçirmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Geçtiğimiz yıl düzenlediğimiz programa katılan iki girişimcimizden biri melek yatırım ağından, diğeri ise sektörün önemli bir temsilcisinden olmak üzere toplamda 10 milyon doların üstünde bir değerleme ile yatırım aldılar. Benzer yatırım hikâyelerini bölgemizde çoğaltmak ve girişimcilerimizin finansman ihtiyacını karşılamak amacıyla bölgesel girişim sermayesi fonunun kurulması, girişim sermayesi fonlarına ortak olunması, melek yatırımcılık ağının kurulması, kitlesel fonlama platformları üzerinden Ajansımızın girişimlere yatırım yapması gibi çeşitli konularda güçlü adımlar atacağız” diye konuştu.
Bahar Korçan adına özel ödül
Gecede yakın zamanda hayatını kaybeden Moda Tasarımcısı Bahar Korçan adına verilen “Sürdürülebilirlik Özel Ödülü’nü Greensus Projesi ile Emrah Özbakır kazanırken, bu yıl ikinci kez verilen Kadın Girişimci Özel Ödülünü kazanan Reyhan Miray Reyhan’a ise ödülünü UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin, TİM Kadın Konseyi Başkan Yardımcıları, Adalet İnanç, Jale Tunçel, Nilgün Özdemir, Sultan Tepe ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Bursa Şube Başkanı Sevgi Saygın birlikte verdiler.
Level-Up birincisi Bora Mert Tığlı ve ekibi
İki kategoride toplam 16 projenin yarıştığı finalde, girişimleri henüz fikir aşamasında olan projelerin yarıştığı Fikir Aşaması Girişimci Kategorisi’nin (Level-Up) birincisi On Of Out isimli projesiyle Bora Mert Tığlı ve ekibi oldu. Bu kategoride ikinciliği SES (Sustainable Energy Services) isimli proje ile Göksel Güler ve ekibi kazanırken, üçüncülüğü ise Robocam Textile projesiyle Doğa Nalcı ile Yama isimli projesiyle Mahmure Nur Bayram ve ekibi paylaştı.
Scale-Up Birincisi Reyhan Miray Reyhan iki ödül birden aldı
Girişimleri fikir aşamasını geçmiş, ticarileşme ve ölçeklenme potansiyeline sahip ürün veya hizmeti geliştirmiş girişimcilerin yarıştığı Hizmet Geliştirmiş Girişimci Kategorisi’nin (Scale- Up) galibi ise En Güzel Günüm Her Günüm isimli projesi ile Reyhan Miray Reyhan oldu. İş ve akademi dünyasının önemli isimlerinden oluşan jürinin değerlendirmesi sonucunda Yapay Zeka Tabanlı Desen ve Doku Yazılım Teknolojisi isimle proje ile Özgecan Üstgül ikinci sırada yer alırken, Virtual Try isimli projesi ile Melih Ünsal ve Nazife Nur Köksal üçüncülük ödülünü kazandı.