Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB), Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) işbirliği ile düzenlenen Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektörü 10. Ar-Ge Proje Pazarı Zirvesi Bursa'da başladı. Bursa Tekstil ve Konfeksiyon Ar-Ge Merkezi (BUTEKOM) Konferans salonunda gerçekleştirilen etkinlikte başarılı projeler de ödüllendirildi.
Bursa Valisi İzzettin Küçük, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, BTSO ve UTİB Başkanı İbrahim Burkay ile BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim’in katıldığı açılış töreninde konuşan UTİB ve BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden tekstilde geldikleri noktanın kendilerini gururlandırdığını söyledi. Burkay, “Dünya tekstil ihracatından aldığımız pay yüzde 3, ev tekstilinden aldığımız pay yüzde 4.5’ken bu oran teknik tekstilde maalesef yüzde 1.5 seviyelerinde. Dünya tekstil sektörünün yüzde 25’ini oluşturan bu pazarda da pazar payımızı artırmak için Proje Pazarı etkinliğini 10 yıldır düzenliyoruz” dedi.
47 proje ödüle layık görüldü
UTİB tarafından başlatılan proje pazarı konseptinin bugün 30 farklı sektöre de rol model olduğunu belirten Başkan Burkay, “İhracatçılarımızı Ar-Ge ile buluşturmak, kamu ve özel sektörü bir araya getirmek, akademisyenleri ve öğrencileri de sektöre çekmek için 2009 yılında başladığımız Ar-Ge Proje Pazarlarına bugüne kadar 2 bin’in üzerinde proje başvurusu yapıldı, bunlardan 251’i işbirliğiyle hayata geçirildi. Hedefimiz 1.7 milyar dolar seviyelerinde olan teknik tekstil ihracatımızı 5 miyar dolar seviyelerine yükseltmek” dedi.
Bursa’nın tekstil başkenti olduğunu hatırlatan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da, “Özellikle tekstil sektöründe yüksek katma değerli ürünlerin üretimine ve sanayiye geçmemiz gerekiyor” dedi.
Üretimin önce bilgiyle olduğunu belirten Bursa Valisi İzzettin Küçük ise, “Üretim önce bilgiyle olur ama bunun ürüne dönüştürme kısmı zor olandır. Bilginin somuta dönmesi için bazı evrelere ihtiyaç vardır. Ar-Ge Proje Pazarı da bu noktada fikirlerin projeye dönüşmesi için önemli bir platformdur” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarından hemen sonra gerçekleştirilen ödül töreninde, fonksiyonel tekstiller, akıllı tekstiller gibi kategorilerin yanı sıra savunma ve havacılık, hatta uzay sanayine yönelik tekstiller, yine Türkiye’nin en önemli ihracat kalemlerinden otomotiv sektörüne yönelik taşıt ve teknik tekstilleri ve kompozitlerin de olduğu 16 kategoride 47 proje ödüllendirildi.
Gelecek, cesur ve bozguncuların
Ödül töreninden sonra Fütürist Ufuk Tarhan, ‘Gelecek Peşimizde’ konulu bir sunum yaptı. Tarhan, teknolojinin son 20 yılda çok hızlı geliştiğini ancak daha hiçbir şeyin keşfedilmediğini düşündüğünü söyledi. Geleceğin cesurların, bozguncuların, paylaşımcıların ve kodcuların olacağını ifade eden Tarhan, “Bu tip insanlar girdikleri her işi bozup yeniden yapıp paylaşıyorlar. Gelecek, ama, fakat, lakin, oynamıyorum yerimdarcıları sevmiyor. Biz endüstri 4.0’ı konuşurken, insanlar kafasına taktıkları cihazla, 3D ile birçok şey üretiyor” dedi.