Bu yıl sekizincisi gerçekleştirilen UTİB Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı’nın açılışına; Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, UTİB ve BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Şükrü Köse, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, AK Parti MKYK Üyesi Ahmet Kılıç, AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun, UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, müdürleri, işadamları, sanayiciler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği(UTİB), Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı(BEBKA) ortaklığı ve TÜBİTAK TEYDEB destekleri ile gerçekleştirilen UTİB Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe VIII. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı’nın açılışında konuşan UTİB ve BTSO Başkanı İbrahim Burkay, bu yılki etkinliğe 300 başvurunun yapıldığını söyledi.
“100 proje hayata geçirildi”
Etkinliğin her yıl geliştiğini ve büyüğünü söyleyen Burkay, 2009’dan bugüne kadar da düzenlenen proje pazarlarına 2 bin başvurunun yapıldığını kaydetti. Burkay, bu 2 bin projeden 100’ünün, üniversite-sanayi işbirliği ile hayata geçirildiğine dikkat çekti.
—Hedefte 70 Ar-Ge merkezi oluşturmak var—
Açılış konuşmaları kısmında salondaki konuklara hitap eden Bursa Valisi Münir Karaloğlu da, Bursa’nın, Türkiye’nin ve dünyanın en önemli tekstil üretim merkezlerinden birisi konumunda olduğunu söyledi. Bursa’nın Ar-Ge ve inovasyona önem veren bir il konumuna geldiğini hatırlatan Karaloğlu, devleti destek ve teşvikleriyle Bursa’daki ARGE merkezi sayısını 70’e çıkarma hedeflerinin olduğunu ifade etti.
—Son 15 yıldır konuşuluyor—
VIII. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı’nın açılışına katılan Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu da Bursa’nın, tekstil ve hazır giyim sektöründe dünyanın en önemli şehirlerinden birisi konumunda olduğuna işaret etti.
Son 15 yılda Ar-Ge, inovasyon ve markalaşma konularında önemli adımların atıldığına dikkat çeken Bakan Müezzinoğlu, Türkiye’nin bu alanda sağlam ve emin adımlarla ilerlediğini söyledi. Ar-Ge ve inovasyona daha güçlü destek vermeye devam edeceklerini söyleyen Müezzinoğlu, ülkenin geleceğini bugününden daha iyi olacağına inandığını belirtti.
–ARGE Ödülleri verildi–
Yapılan açılış konuşmalarının ardından etkinlik, ARGE ödüllerinin verilmesi ile devam etti. Süleyman Demirel Üniversitesi, ARGE Proje Pazarı Yarışması’na en fazla proje ile katılması nedeniyle ödülünü Bakan Müezzinoğlu, Bursa Valisi Münir Karaloğlu ve UTİB Başkanı Burkay’ın elinden aldı. Etkinliklerde ayrıca Martur Otomotiv, Kordsa, Yünsa, Sun Tekstil, Organik Kimya, Korteks, Akbaşlar Tekstil, Kipaş Mensucat, Soyteks Tekstil, Nobel Tekstil, Politeks ve Apaydın Tekstik de İnovaLİG ödüllerinin sahibi oldu.
Etkinlik, ödül töreni sonrasında VIıI. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı’nın Ana Konuşmacısı Oliver LEMKE’nin sunumu ile devam etti. Etkinliğin ilk gününde öğleden sonraki kısımda ise B2B görüşmeleri, sergi ziyaretleri ve “Tekstil Makineleri” paneli ile Horizon 2020 ve “Sunduğu Fırsatlar” başlıklı seminer ile devam etti.
–Proje Ödülleri Sahiplerini Buldu–
Cuma günü açılış konuşmalarının ardından Proje ödülleri yapılan bir törenle sahiplerini buldu. Bu yıl üçüncü kez düzenlenen “Meslek Liseleri ve Meslek Yüksek Okul Öğrencileri Proje Fikirleri Yarışması”nın kazananı Uludağ Üniversitesi İnegöl Meslek Yüksekokulu’ndan Kanamayı Engelleyici Kıyafet Tasarımı Projesiyle Kürşat Günen ve Hilal Melisa Nurkan oldu.
Koruyucu ve Askeri Tekstiller kategorisinde Akdeniz Üniversitesi’nden Firdevs Mert “Poliakrilonitril (Pan) İle Lignin Kopolimerizasyonu Ve Karbon Fiber Üretimi” projesiyle birinci oldu. Nanoteknoloji ve Tekstil Uygulamaları kategorisinin birincisi Bursa Teknik Üniversitesi’nden Duygu Gazioğlu Rüzgar ile Uludağ Üniversitesi’nden Aysu Alan ve Ali Kara’nın İç Hava Kalitesini İyileştiren Perde Tasarımı projesi olurken Taşıt Tekstilleri (Kara, Deniz, Hava-Uzay, Demiryolu) kategorisinde ise Bazalt Elyafı İle Desteklenmiş Aerojel/Atık Pvc Kullanarak Isı Ve Ses İzolasyon Panelleri Üretilmesi projesiyle Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden Turan Erdoğan birinci oldu.
Tekstil Makinaları ve Ekipmanları kategorisinin birincisi Sütçü İmam Üniversitesi’nden Muhammet Furkan Dilli’nin Bina Kolonlarının Güçlendirilmesini Sağlayan Birleşik Braiding-Filament Sarım Cihazı Tasarımı projesi olurken Tıbbi Tekstiller ve Tıbbi Cihazlar kategorisinde Süleyman Demirel Üniversitesi’nden Nazife Korkmaz, Gizem Kayabaşı, Demet Yılmaz’ın Biyomedikal Uygulamalar İçin Mikro Ve Nano Bileşenli Hibrit İplik Üretimi projesi ile birinci oldu.
Meslek Liseleri ve Meslek Yüksek Okul Öğrencileri Proje Fikirleri Yarışması’nda dereceye girenlere tablet verilirken, diğer kategorilerde üçüncülere 4 Bin TL’lik, ikincilere 6 Bin TL’lik, birincilere de 10 Bin TL’lik çek armağan edildi.
Zirvenin ikinci gününde birbirinden önemli konuşmacılara ev sahipliği yapan etkinlik kapsamında ayrıca Cumartesi günü de devam edecek olan Uluslararası Lif ve Polimer Araştırmaları Sempozyumu gerçekleştirilecek.