Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV), Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) işbirliğinde, Eskişehir Sanayi Odası (ESO) ev sahipliğinde ‘TTGV Yeşil Başarı Öyküleri’ paneli Eskişehir’de gerçekleştirdi.
Eskişehir Sanayi Odası 50. Yıl Toplantı Salonu’nda yoğun katılımla gerçekleştirilen ‘TTGV Yeşil Başarı Öyküleri #2’ paneli, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Cengiz Ultav, ESO Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Celalettin Kesikbaş, BEBKA Genel Sekreteri Sn. İsmail Gerim ve TTGV Yönetim Kurulu Üyelerinden Sn. Savaş Özaydemir’in açılış konuşmalarıyla başladı.
Açılış konuşmasında 100 yılda gelen kırılmalardan bir tanesi ile karşı karşıya olduğumuzu belirten TTGV Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Cengiz Ultav, “Böyle bir kırılma durumunda çıtanız ne kadar yüksekse, karşı kıyaya atlama şansınız o kadar yüksektir. Kırılımın karakterini anlamamız gerekiyor. Her alanda konfor alanları yok oluyor. Paradigmalar değişiyor. İnsanlar belirsizlik ve kaos içinde ne yapacaklarını bilemez durumdalar. Türkiye gibi insanına değer veren ülkelerin bu kaos ve belirsizliği yönetmeye başlamaları önemli” dedi. Gelen yüzyılın ‘uyum’ yüzyılı olduğuna dikkat çeken Ultav, “Eskişehir bölgesinde ve tabii Türkiye’de bu kırılımlı dönemde, daha uyumlu, insanlara tek tek dokunan servis ve ürünleri yapanlar noktasına geçebiliyorsanız sonraki 20 yılı daha temiz geçirme fırsatı doğacaktır” diye konuştu.
Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş ise açılış konuşmasında, “Son birkaç yıldır ekonomik olarak belli sıkıntılardan geçtiğimiz dönemler, sanayiciler olarak bunları iliklerimize kadar hissediyoruz ama hem sanayicilerimiz için hem de değerli gençlerimiz için hepimizin iyi konsantrasyona, inovasyona, teknolojiye ve geleceğe yeniliklerle birlikte yatırım yapması gerekiyor. Çok fazla kapitalimiz yok ama esnekliğimiz, zekamız, kabiliyetlerimiz fazlasıyla var. Bu nedenle hepimizin entelektüel sermayesine hem şirketler hem de bireysel anlamda yatırımda bulunması gerekiyor. Global fikirlere ne kadar fazla sahip olabilirsek, başarı da o kadar fazla gelecektir. Biz ESO olarak ‘TTGV Yeşil Başarı Öyküleri’ paneline ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz, ayrıca TTGV’ye bu güzel organizasyon için teşekkür ediyorum” dedi.
‘Kaynak verimliliği temasına odaklanacağız!’
2020 yılında kaynak verimliliği temasına odaklanacaklarını aktaran BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim de, "Eskişehir’de Sürdürülebilir Üretim konusunda çok sayıda toplantı yaptık. Eskişehir bizim için önemli bir altlık oluşturdu. Kalkınma Ajansları olarak sonuç odaklı programlar hayata geçiriyoruz. Gelecek yıl; 2020 yılında da yıl boyunca kaynak verimliliği temalı çalışmalarımız olacak. Sanayicimizin üzerinde durduğu en önemli konu, maliyetler, insan kaynağı; sermaye ve insan kaynağı konusunda bazı şeyleri başarabiliyoruz ama toplam faktör verimliliği konularında çalışılması gerekiyor. Özellikle kaynak verimliliğin artırılması; çevre-iş güvenliği ilgili konularda yapılacak iyileşmeler buna katkı sağlayacaktır. Ev sahipliği için ESO’ya ve Sürdürülebilir Temiz Üretim-Endüstriyel Simbiyoz konularını yeniden gündeme getiren, bu konuları ateşleyen Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı'na (TTGV) teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.
Son olarak TTGV Yönetim Kurulu Üyesi Savaş Özaydemir de, “Bizim neslimiz ciddi-iyi verimlilik yapmıştır. Bundan sonraki nesiller acaba verimliliği nasıl algılayacaklar? Bu önemli. Biz bilgisayar program yazmaya çalışırdık, artık her şey hazır. Zor bir ekonomik dönemden geçiyoruz, KOBİ’ler nasıl başardı ve ayakta kaldı? Bu Türk insanının harikasıdır. Türkiye, yatar yatar kalkar.” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarından ardından BEBKA Planlama Uzmanı Nalan Tepe Şençayır’ın moderatörlüğündeki ‘TTGV Yeşil Başarı Öyküleri #2’ paneline geçildi. Dünyada artık ülkeler, şirketler ve yerel yönetimlerin politikalarını Birleşmiş Milletler’in 17 Kalkınma Hedefi’ne göre oluşturduğuna dikkat çeken Şençayır, sanayicinin sanayiciyi dinlemesinin önemine işaret etti ve TTGV’ye bu olanağı sağladığı için teşekkür ederek, ‘TTGV Yeşil Başarı Öyküleri #2’ panelinin ilk bölümünü başlattı.
‘TTGV Yeşil Başarı Öyküleri #2’ panelinin ilk bölümünde Seranit A.Ş’den Ayşe Gülhan Koyuncu, Yurtbay Seramik A.Ş.’den Tuğba Böce Gülgün ve Çimsa A.Ş’den Tansu Haksevenler sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında firmalarındaki endüstriyel simbiyoz ve temiz üretim uygulamalarından somut sonuçlar aktardılar. Panelinin ikinci bölümünde ise KYK Yapı Kimyasalları’ndan Dr. Utku Çağlar ve Benli Geri Dönüşüm’den Okan Günay sürdürülebilirlik, temiz üretim uygulama sonuçlarını aktardılar. Eskişehir’de gerçekleştirilen ‘TTGV Yeşil Başarı Öyküleri #2’ paneli soru-cevap bölümüyle tamamlandı.