Eskişehir Valiliğince hazırlanan, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından desteklenen ve Türk Dünyası Koordinasyon Merkezi tarafından düzenlenen “Ekonomi Forumu ve Sanayi Zirvesi” gerçekleştirildi.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kültür Merkezi Salonu’nda gerçekleştirilen zirveye; Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Vali Güngör Azim Tuna, Eskişehir Milletvekili Salih Koca, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Jale Nur Süllü, Başbakanlık Ekonomi Başdanışmanı Prof. Dr. Emine Nur Günay, ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürü Cenap Aşçı, Bilim ve Sanayi Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Yaşar Öztürk, ESO Başkanı Savaş Özaydemir, ETO Başkanı Metin Güler, BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci, Vali Yardımcıları, Kaymakamlar, sanayiciler, işadamları ve davetliler katıldı.
Bakanlık olarak yakından takip ettikleri Eskişehir’in dış ticarete yatkın bir şehir olduğunu belirten Ekonomi Bakan Yardımcısı Yıldırım, dış ticaret fazlası veren bir şehir olarak Eskişehir’in Türkiye’nin cari açığının kapatılmasına katkıda bulunduğunu söyledi. Bakan Yardımcısı Yıldırım, Eskişehir’de bulunan iki üniversitenin döviz kazandırıcı faaliyetlere katkıda bulunmasını önemsediğini de sözlerine ekledi.
Eskişehir’in coğrafi ve stratejik konumuyla üretim ve ihracatta daha iyi noktalara geleceğine inandığını kaydeden Vali Güngör Azim Tuna ise böyle bir programın ilimizde yapılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları söyledi:
“Niteliği yüksek sektörlerde nasıl küresel bir oyuncu olabiliriz? sorusuna cevap aranmalı ve bu sektörlerin gelişimine yatırım yapılmalıdır. Bir ekonomide nitelikli sektörlerin payı arttıkça, o ekonominin üretim olanakları eğrisi genişlemektedir. Üretim olanakları eğrisi genişleyen bir ekonomininse hem üretim yapılan sektör sayısı hem de bu sektörlerdeki çıktı miktarı artacaktır. Bu sayede Türkiye 2023 hedeflerine, çok az ülkenin üretebileceği sofistike malları üreterek daha kısa zaman ulaşabilecek ve uluslararası pazarların vazgeçilemez tedarikçisi olarak yerini alacaktır.
2014-2018 dönemini kapsayan 10. Kalkınma Planında da belirtildiği üzere yenilik sisteminin kümelenme yaklaşımı ve girişimciliği merkeze alan bir yapıya kavuşturulması, araştırma merkezi, teknopark belli alanlarda odaklanarak birbiri ile bütünleşik bir biçimde küme yapılarına desteklerinin özendirilmesi, değer zinciri ilişkilerinin dikkate alındığı yenilikçi ve yüksek katma değer yaratan küme oluşumlarının desteklenmesi, mevcut kümelerdeki işletmeler arası işbirliklerinin artırılarak uluslararası piyasalarla bütünleşmelerinin sağlanması bölgemiz ekonomisinin gelişmesi için büyük önem taşımaktadır.”
Başbakanlık Ekonomi Başdanışmanı Prof. Dr. Emine Nur Günay ise, zirvede 2023 yılı hedeflerine ulaşılması yolunda bölgemiz ve ülkemiz bazında strateji belirlenerek, neler yapılabileceğinin konuşulacağını ifade etti. 2023 hedeflerine giden yolda kırıcı olmadan, ayrı düşmeden ve pes etmeden çalışmamız gerektiğini belirten Prof. Dr. Günay, zamanlamasını çok önemli bulduğunu ifade ettiği zirvenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen de, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, 2023 yılı hedeflerine ulaşılmasında yüksek teknolojiye dayanan, yüksek katma değerli sanayi ürünleri üretilmesinin önemine değinerek, bu noktada nitelikli işgücüne duyulacak ihtiyaca da dikkat çekti. Eskişehir’in; ulaşım yollarının merkezindeki konumu, tarım ve sanayi üretimi ve yer altı kaynaklarından kaynaklanan potansiyeline, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği ile yeni imkanların eklendiğini belirten Rektör Gönen, zirvede yapılacak sunumlar ve gerçekleşecek sektör buluşmalarının faydalı olacağına inandığını ifade etti.
Zirvenin açılışında ESO Başkanı Savaş Özaydemir, ETO Başkanı Metin Güler ve Genel Sekreterimiz Tamer Değirmenci de birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından program soru cevap şeklinde devam etti.